Televisie Voorkeur

In 2007 fietste de 24-jarige Schot Mark Beaumont de wereld rond in 194 dagen: ruim 28.950 kilometer over vier continenten. Een tv-ploeg volgde zijn ups en downs. Deel 1 van een vierdelige serie. BBC 1, 23.35-0.05u.

actualiteiten

EénVandaag. Reportage en discussie rond de eerste schooldag op privébasisschool Florencius in Bussum. De school biedt kleine klassen en meer individuele aandacht. Kosten voor de ouders: 12.500 euro per jaar per kind. De bedoeling is uit te groeien tot een landelijke keten van privébasisscholen. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Reportage over vluchtelingen uit de steden Gori en Tschinvali, in Georgië en Zuid-Ossetië. En een (al eerder aangekondigde, maar nog niet uitgezonden) reportage over wantoestanden in Chinese dierentuinen. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova. Aandacht voor het vertrek van de Pakistaanse president Musharraf en zijn betekenis voor de ‘war on terror’. In de serie 1968 een reportage over de anticonceptiepil. Ned.2, 22.15-22.45u.

praatprogramma

Knevel & Van den Brink. Gasten: showbusinesscommentator Albert Verlinde, oud-olympisch kampioen wielrennen Leontien van Moorsel en zanger Henk Westbroek. Side kick: Catherine Keyl. Ned.1, 23.25-0.20u.

informatief

De waarheid over eten. Eerste aflevering van een tiendelige BBC-serie die laat zien wat eten met ons lichaam en onze gezondheid doet. Een panel van vijfhonderd personen wordt onderworpen aan allerlei onconventionele experimenten. Per aflevering komt in rap tempo telkens een ander aspect van voeding en gezondheid aan bod. De vragen die beantwoord worden: hoe blijf je slank en gezond? Wat moet je je kinderen voorzetten? Hoe zorg je dat je minder snel oud wordt? Aflevering 1 gaat over voedingssupplementen, waarvan de voedingsindustrie ons aanpraat dat we ze binnen moeten krijgen om gezond te worden en te blijven. Ned.3, 23.00-0.00u.

documentaire

Duelle. Tweede aflevering van een documentaireserie over het spanningsveld tussen twee rivaliserende persoonlijkheden die elkaar steeds opzoeken of noodgedwongen met elkaar moeten samenwerken. Vandaag over Helmut Kohl, CDU-politicus en oud-kanselier, en Franz Josef Strauß, oud-voorman van de CSU in de deelstaat Beieren. ARD, 21.00-21.45u.

Tegenlicht: China bleu. Herhaling van de aangrijpende documentaire van Micha X. Peled over jonge Chinezen die in een textielfabriek werken om geld te verdienen voor hun familie op het platteland. De 16-jarige Jasmine werkt als losse-draadjesknipper in een jeansfabriek en woont net als haar vriendinnen op het terrein van de fabriek, met twaalf meiden op een kamer. De huur en het geld voor de maaltijden uit de kantine worden op hun karig loon ingehouden. In haar dagboek schrijft Jasmine over haar dagelijks bestaan: het werk, het vieze eten en het heimwee. Een beeld van de overspannen textielmarkt, waarin de grote westerse merken alles bepalen en fabrieksarbeiders de prijs betalen. Ned.2, 23.40-0.40u.

amusement

The best of world stands up. De beste stand-up comedians van de wereld komen langs. Vandaag o.a. de Nederlandse cabaretier Hans Teeuwen, in het Engels. Comedy Central, 22.30-22.55u.

drama

Shouf shouf de serie. Tweede reeks van deze comedyserie, die het televisievervolg was op de succesvolle film Shouf shouf Habibi uit 2004, over de 20-jarige Marokkaanse Nederlander Ap, die moet kiezen tussen ‘Nederland’ en zijn vader. Ned.3, 19.00-19.25u.

Daniel Deronda. Brits kostuumdrama uit 2002 in vier delen, naar de gelijknamige roman van George Elliot uit 1876. Over de relatie tussen de jonge, zachtmoedige Daniel Deronda en de mooie, maar verwende en egocentrische Gwendolene Harleth. Laatste aflevering. Ned.2, 20.55-22.00u.

Olympische Spelen

Kijk voor het complete programma in Peking op pagina 14 van deze krant of op nrc.nl/spelen

Hoogtepunten van de dag. Hoogtepunten, samenvattingen, commentaren en interviews rond de wedstrijden van afgelopen nacht en vandaag. Ned.1, 20.30-21.35u.

Studio Sportzomer. Mart Smeets live vanuit het HHHuis in Peking. Vaste gast deze week: oud-olympisch schaatskampioen Bart Veldkamp. Verder te gast: de ‘Yngling-vrouwen’ Mandy Mulder, Annemieke Bes en Merel Witteveen (zilver), turner Yuri van Gelder (niet in Peking) en zwemcoach Jacco Verharen. Ned.1 22.30-23.20u.

Rechtstreeks verslag. Live vanuit Peking: hockey, atletiek, honkbal, zeilen, baanwielrennen, turnen, atletiek en paardensport dressuur. Ned.1, vanaf 3.50u, loopt non stop door tot dinsdag 17.00u.