Rusland zegt terugtrekking toe

Rusland trekt vandaag zijn troepen terug uit Georgië. Dat heeft president Dmitri Medvedev dit weekeinde per telefoon toegezegd aan de Franse president Nicolas Sarkozy, die namens de Europese Unie bemiddelt in het militaire conflict tussen Moskou en Tbilisi. Met de troepenterugtrekking zou voorlopig een einde kunnen komen aan de op 9 augustus begonnen oorlog. De oorlog stelde de relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland de afgelopen anderhalve week zwaar op de proef.

De Georgische president Michail Saakasjvili, die met een inval in de opstandige, door Rusland gesteunde Georgische provincie Zuid-Ossetië de oorlog ontketende, heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om de troepenterugtrekking van de Russen nauwlettend te volgen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, die in Tbilisi samen met Saakasjvili een persconferentie gaf, liet weten dat wat haar betreft een NAVO-lidmaatschap voor Georgië bespreekbaar is. Rusland is hier fel tegen omdat het de Kaukasus tot zijn invloedssfeer rekent. Bovendien behoorde Georgië tot de Sovjet-Unie voor deze in 1991 uiteenviel. Maar Saakasjvili, die in 2004 de presidentsverkiezingen won, wil Georgië graag lid maken van de NAVO.

De Russische minister van Defensie heeft Georgië ervan beschuldigd aan een „provocatie” te werken in de door Russische troepen bezette Georgische stad Gori. Huursoldaten zouden van Georgië Russische uniformen hebben gekregen met de opdracht de stad te plunderen. Tbilisi heeft de beschuldiging ontkend. De Georgiërs hebben de Russen er op hun beurt van beschuldigd Georgische tv- en radiozenders te vernietigen en te vervangen voor Russische.

Te midden van de opgelopen spanning tussen Rusland en de VS hebben Russische militaire bronnen zaterdag gemeld de Baltische vloot in Kaliningrad mogelijk te bewapenen met kernkoppen als een antwoord op het te plaatsen Amerikaanse raketschild in Polen en Tsjechië. Kurt Volker, de Amerikaanse NAVO-ambassadeur, heeft het Russische voornemen veroordeeld. (Reuters) pagina 6 en 7, 19