Rusland klaagt over EU-missie Kosovo

Rusland zal bij de Verenigde Naties protest aantekenen tegen de geplande civiele missie van de Europese Unie in Kosovo, EULEX. Dit kondigde de Russische ambassadeur in Servië, Aleksandr Konoezin, gisteren aan in de Servische krant Politika.

Moskou steunt Belgrado in zijn verzet tegen de EU-missie, die het bestuur van de Verenigde Naties in Kosovo (UNMIK) voor het einde van het jaar moet vervangen. De EU wil via de EULEX-missie bijdragen aan een stabiel bestuur in Kosovo, dat zich in februari onafhankelijk verklaarde van Servië. Een ruime meerderheid van heeft EU-staten Kosovo erkend.

Vorige week verklaarde UNMIK dat het aantal personeelsleden van de VN-missie de komende maanden aanzienlijk wordt gereduceerd in afwachting van de komst van EULEX. Maar volgens Moskou is hiervoor toestemming nodig van de VN-Veiligheidsraad.

Ook Belgrado probeert de kwestie-Kosovo op de agenda van de Verenigde Naties te krijgen. Vrijdag diende de Servische minister van Buitenlandse Zaken Vuk Jeremic bij de VN in New York formeel een voorstel in voor een VN-resolutie. Hierin zou de Algemene Vergadering, die volgende maand bijeenkomt, de Kosovaarse onafhankelijkheidsverklaring voorleggen aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Momenteel probeert Jeremic wereldwijd steun te vinden voor de resolutie. Hij meent volgens de Belgradose TV-zender B92 dat een „ruime meerderheid” van VN-lidstaten voorstander is van het Servische initiatief.