Roemloos einde van baantoernooi voor Theo Bos

Theo Bos Foto Bas Czerwinski 18-08-08, Beijing, China. Theo Bos voor de start van zij kwartfinale. Foto Bas Czerwinski Czerwinski, Bas

Voor baanwielrenner Theo Bos is het olympische baantoernooi vandaag roemloos geëindigd. Ongeveer een uur na de gouden medaille van Marianne Vos werd Theo Bos afgetroefd door de Fransman Mickael Bourgain.

In twee heats werd de oud-wereldkampioen in twee van de kwartfinales op pure snelheid verslagen. „Het ging vandaag weer niet”, zei Bos na afloop van zijn verloren race.

De medaillekansen van Bos waren vooraf hoog ingeschat. Maar Bos zag zijn dominantie op de baan dit jaar heel snel zag afbrokkelen. „Je moet knallen in een olympisch jaar, maar het gaat gewoon niet. Na december is mijn vorm niet optimaal. Ik gaf de hoop niet op. Ik wilde mijn huid duur verkopen, door nog een keer te knallen.”

Hij gaf toe „heel gespannen” te zijn voor de eerste wedstrijd. „Dat je pure snelheid tekort komt, is een vervelende conclusie op de eerste dag van de Olympische Spelen. Ik wil het graag verklaren, maar ik weet echt niet waarom het niet ging. Ik ben hier wel heel teleurgesteld over”, zei hij na afloop van zijn eerste wedstrijd.

Gisteravond had Bos, zo zei hij weer een sprankje hoop gekregen, omdat hij vrij overtuigd de kwartfinale te halen. „Ik dacht al aan een rit met Hoy, maar het zit er niet in”, aldus Bos.

Tijdens de laatste wereldkampioenschappen, afgelopen voorjaar in Manchester, werd Bos door Hoy verslagen op de sprint. De Schot was eind maart niet alleen de baanrenner die Theo Bos voor het eerst in drie jaar versloeg, de Schot nam ook de wereldtitel over van de Nederlander.

Zijn eerste titel haalde Bos als 18-jarige in 2001, toen hij wereldkampioen sprint bij de junioren werd. Hetzelfde jaar kwam hij al uit bij de senioren. In de leeftijdsklasse onder 23 jaar haalde hij drie Europese titels.

Zijn grote doorbraak bij de professionals volgde in 2004. Dat jaar werd hij wereldkampioen sprint bij de senioren en won hij de bronzen medaille op de één kilometer tijdrit. Hij was de eerste Nederlandse wereldkampioen sprint sinds Leijn Loevestijn in 1971. Later dat jaar deed hij mee aan de Olympische Spelen in Athene, waar hij op de sprint een zilveren medaille won. Met zijn oudere broer Jan en Teun Mulder werd hij zesde op de teamsprint.

In 2005 werd Bos wereldkampioen op de 1000 meter tijdrit en won hij zilver op de teamsprint samen met Teun Mulder en Tim Veldt. Een jaar later werd hij in Bordeaux wereldkampioen keirin en wist hij zijn wereldtitel op de sprint te heroveren. Ook in 2007 wist hij zijn wereldtitel sprint te behouden. Op de keirin werd hij tweede. Een jaar eerder verbeterde Bos tijdens een wedstrijd in Moskou het wereldrecord 200 meter met vliegende start. Hij legde de afstand af in 9,772 seconde.

Op de Olympische Spelen rijdt Bos op een zogenoemde Kimera-fiets, die speciaal voor hem is gemaakt. De ontwikkeling heeft 500.000 euro gekost.