Recordwinst mijnbouwer BHP Billiton

Mijnbouwconglomeraat BHP Billiton heeft vorig jaar een recordwinst geboekt van 15,4 miljard dollar (10,5 miljard euro) dankzij de hoge prijzen van grondstoffen en olieproducten.

Dat maakte bestuursvoorzitter Marius Kloppers vandaag bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers over het gebroken boekjaar dat op 30 juni afliep. „Het was een fantastisch en bijzonder jaar”, stelde Kloppers. De nettowinst steeg met 14,7 procent, de omzet bedroeg 59,47 miljard dollar, 25,3 procent meer dan vorig jaar.

BHP Billiton delfde voor het zevende achtereenvolgende jaar meer grondstoffen. Voor zeven grondstoffen, waaronder ijzererts, koper en aluminium, behaalde het bedrijf recordproducties. Ondanks de huidige daling van sommige grondstofprijzen verwacht de mijnbouwer dit jaar een verdere productiegroei van 10 procent.

Hogere productieniveaus vertalen zich niet automatisch in meer winst. Zo daalde de winst op aluminium, ondanks de recordproductie, met 21 procent. De prijzen op de termijnmarkten waren het afgelopen jaar lager dan voorheen. Op ijzererts boekte het bedrijf een winst voor belasting van 4,6 miljard dollar, een forse toename van 69,8 procent. Ook grondstoffen voor energievoorziening bleken waardevol. De winst voor belasting op olieproducten steeg met 82 procent naar 5,4 miljard.

De komende jaren verwacht BHP Billiton vooral te kunnen verdienen aan de verdere industrialisatie en urbanisering in China en India. „Opkomende landen verbruiken bij hun economische groei vier keer zo veel grondstof als ontwikkelde economieën”, zei Kloppers. Maar BHP Billiton verwacht dat de economische teruggang in Europa en de Verenigde Staten een negatief effect zal hebben op de vraag naar grondstoffen voor de Chinese maakindustrie, die erg op export is gericht. De vraag naar kolen en staal en naar grondstoffen voor energieopwekking en de bouw blijft hoog, verwacht de mijnbouwer.

Een grote vraag naar grondstoffen betekent ook druk op het aanbod. Volgens BHP Billiton kampt de hele grondstoffenindustrie met beperkingen om het aanbod fors uit te breiden, zoals een structureel tekort aan materiaal, toenemend nationalisme in grondstofrijke landen, aanhoudende stroomstoringen in Zuid-Afrika en hogere exporttarieven.

Een overname van branchegenoot Rio Tinto zou de beperkingen waar BHP Billiton mee kampt kunnen compenseren, zei topman Kloppers. Sommige analisten stellen dat het recordjaar in het nadeel van BHP Billiton werkt: aandeelhouders van Rio Tinto kunnen nu een nog hogere prijs eisen.