Phelps zwemt acht keer naar olympische zege

Michael Phelps heeft gisteren olympische geschiedenis geschreven met zijn achtste gouden medaille tijdens de Olympische Spelen van Peking. Met de Amerikaanse zege op de 4x100 meter wisselslag verbrak Phelps het record van zijn legendarische voorganger en landgenoot Mark Spitz, die tijdens de Spelen van München (1972) zeven keer goud had behaald.

Phelps, die sinds de Spelen van Athene (2004) al zes gouden medailles op zak had, was vorige week al de meest succesvolle olympiër aller tijden geworden. Na zijn sportieve strafexercitie in de olympische Waterkubus van Peking staat de teller voor hem op veertien gouden en twee bronzen medailles, vijf gouden plakken meer dan zijn ‘achtervolgers’ op de eeuwige olympische ranglijst, onder wie zwemmer Spitz en de Amerikaanse atleet Carl Lewis.

De vraag is hoe groot de erelijst van Phelps nog zal worden. Hij is pas 23 en zal ook nog deelnemen aan de Spelen van Londen (2012).

Het ultieme doel van de Baltimore Bullet kwam in Peking twee keer in gevaar. Op de 100 meter vlinderslag, zaterdag, bedroeg zijn voorsprong op de Serviër Milrad Cavic precies 0,01 seconde. En eerder in het toernooi dankte Phelps zijn ploegmaat Jason Lezak op zijn knieën voor een bijna onmogelijke inhaalrace achter de Franse ploeg op de 4x100 vrij.

Na de historische race van gisteren zei Phelps dat hij had moeten terugdenken aan zijn lerares Engels, die ooit tegen de hyperactieve jongeling had gezegd dat het nooit iets met hem zou worden. „Het zijn vier mooie jaren met ups en downs geweest”, zei Phelps over zijn gold rush. „Ik voel me gezegend met mijn talent en doorzettingsvermogen. Ik heb daarom mijn droom kunnen waarmaken.”

Hij won in Peking individueel de 100 en 200 meter vlinderslag, de 200 vrije slag, de 200 en 400 wisselslag, en drie estafettenummers: de 4x100 vrij, de 4x200 vrij en de 4x100 wissel. Alleen de 100 vlinder leverde hem in Peking geen wereldrecord op. „Alle doelen die ik vooraf had gesteld, heb ik hier bereikt. Ik ben daar echt enorm dankbaar voor.”

Phelps gaat na een vakantie weer fris aan het werk, zei hij in de bomvolle perszaal van de Waterkubus. Om te voorkomen dat hij last krijgt van sleur wil hij zich gaan richten op een aantal nieuwe zwemnummers. „Mijn coach Bob Bowman heeft ook wat andere trainingsmethodes in zijn hoofd. Het worden weer vier spannende jaren.”

Bekijk Phelps op zijn universiteit via nrcnext.nl/links

    • Rob Schoof