Oppositieleider Wit-Rusland vrij

In Wit-Rusland is zaterdag oppositieleider Aleksandr Kozoelin vrijgelaten uit de gevangenis. Dat heeft zijn dochter bevestigd. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben positief gereageerd.

„Dit kan de weg vrijmaken voor een duidelijke verbetering van de relatie met Wit-Rusland”, aldus Washington. Europees commissaris Benita Ferrero-Waldner riep Wit-Rusland vanochtend op ook alle andere politieke gevangenen vrij te laten.

Kozoelin, die door het Westen werd beschouwd als de prominentste politiek gevangene van Wit-Rusland, was presidentskandidaat namens de sociaal-democratische partij bij de verkiezingen in 2006. Hij speelde een sleutelrol bij oppositieprotesten tegen president Aleksandr Loekasjenko. Wegens ‘agressief vandalisme’ en ‘het oproepen tot massale wanorde’ werd hij tot vijf en een half jaar cel veroordeeld. Brussel en Washington legden president Loekasjenko en zijn belangrijkste medewerkers daarna sancties op, waaronder een reisverbod.

De website van dissidentenorganisatie Charter ’97 meldt dat Kozoelin is vrijgelaten op grond van een presidentieel pardon. Volgens commentatoren wil de president zo zijn imago oppoetsen in verband met de parlementsverkiezingen eind september.

Kozoelin zegt in een verklaring op de site dat hij onschuldig is en dat alleen de onmiddellijke vrijlating van twee andere politieke gevangenen „een daadwerkelijke stap op weg naar meer democratie” zou betekenen.