Oppositieleider van Wit-Rusland vrij

Minsk. De Wit-Russische Oppositieleider Alexander Kozoelin is zaterdag vrijgelaten. Dat heeft zijn dochter bekendgemaakt. Het is onduidelijk of hij alleen is vrijgelaten om de begrafenis van zijn schoonvader bij te wonen, of omdat alle aanklachten tegen Kozoelin zijn ingetrokken. De politicus werd eerder kortstondig vrij gelaten voor de begrafenis van zijn vrouw. De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben zijn vrijlating tot een voorwaarde gemaakt voor normalisering van de betrekking met Wit-Rusland. Kozoelin, één van de twee oppositiekandidaten die het in 2006 bij de presidentsverkiezingen tegen Alexander Loekasjenko opnamen, belandde achter de tralies nadat hij demonstraties had georganiseerd tegen de officiële uitslag. Volgens internationale waarnemers werden de verkiezingen ernstig gemanipuleerd. Volgende maand vinden parlementsverkiezingen plaats in Wit-Rusland en Loekasjenko heeft toegezegd dat die open en eerlijk zullen verlopen.