Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Op zoek naar bruiden, koks en rocktalent

RTL schrapte dinsdag de najaarspresentatie, wegens de dood van cameraman Storimans. Directeur Bert Habets van RTL blikt nu alsnog vooruit op het nieuwe seizoen.

John Williams presenteert het nieuwe RTL4-programma Help, mijn man heeft een hobby. Foto RTL RTL 4, 'Help, Mijn Man Heeft een Hobby!' Foto: presentator John Williams Uitzending: RTL 4, wekelijks vanaf 4 september van 20.30 uur tot 21.30 uur. Deze foto is vrij van rechten voor publicatie bij redactionele artikelen. Naamsvermelding verplicht: Nick van Ormondt
John Williams presenteert het nieuwe RTL4-programma Help, mijn man heeft een hobby. Foto RTL RTL 4, 'Help, Mijn Man Heeft een Hobby!' Foto: presentator John Williams Uitzending: RTL 4, wekelijks vanaf 4 september van 20.30 uur tot 21.30 uur. Deze foto is vrij van rechten voor publicatie bij redactionele artikelen. Naamsvermelding verplicht: Nick van Ormondt Ormondt, Nick van

Drie dagen na het overlijden van cameraman Stan Storimans in Georgië hangt de vlag voor het RTL-kantoor in Hilversum halfstok. In de hal ligt een condoleanceregister. Intussen gaat de aandacht van RTL-bestuursvoorzitter Bert Habets (37) ook uit naar de najaarsprogrammering. De presentatie werd afgelast vanwege het overlijden van Storimans. Nu blikt Habets vooruit naar het nieuwe seizoen.

Het zou uw eerste seizoenspresentatie worden, sinds u in februari Fons van Westerloo opvolgde. U had een rustige zomer, RTL kon niets inbrengen tegen alle sport.

„Iedere medaille op de Spelen levert de publieke omroep extra kijkers op. Toch hebben we niet stilgezeten. Voor het eerst hebben we ’s zomers nieuwe programma’s geïntroduceerd. Wie is de Chef is zo’n succes dat het aan het buitenland wordt verkocht.”

In de nieuwe programmering benadrukt u de scherpere profielen van RTL 4, 5, 7 en 8. Was dat nodig?

„Wij hebben een tijdje minder bewust gewerkt aan de zenderprofielen, onder meer door de overname van Talpa. Op onze zenders moet de kijker zich thuis voelen: dat wil de adverteerder ook graag. We willen in het najaar weer lekker marktleider zijn.”

RTL volgt dit seizoen schoonmakers, koks, bruidsparen, aanstaande moeders, rocktalenten. Hoelang gaat het realitygenre nog mee?

„Er is meer sprake van evolutie dan revolutie in tv-programma’s. Je moet proberen te innoveren binnen het genre. Het programma Uitstel van Executie vind ik zo’n vernieuwing. Wij renoveren en verkopen een huis, dat anders bij executie zou worden geveild omdat de bewoners in financiële problemen zijn geraakt. Een mooi voorbeeld hoe een commerciële omroep aandacht kan besteden aan een maatschappelijk probleem.”

Talpa-programma’s zijn op één hand te tellen. Wat merkt de kijker nog van de overname vorig jaar?

„Onze belangrijkste aanwinst is Radio 538. Wij zijn marktleider in radio. Verder hebben we een vierde zender aan onze family of stations toegevoegd. Ons setje is nu echt compleet. En vergeet Gooische Vrouwen en Voetbalvrouwen niet.”

‘Can’t Buy Me Love’ is opvolger van ‘De Gouden Kooi’. Is dat de invloed van John de Mol, voor 25 procent aandeelhouder in RTL Nederland?

„De Mol mag formats uitproberen op de zenders. Die afspraak stond in onze deal met Talpa.”

Dit is ook het eerste seizoen zonder eredivisie voetbal. Lukt dat?

„Het is makkelijker om een familiezender te vullen zonder voetbal. Veel mensen keken naar de samenvattingen op zondag, maar ze maakten het profiel van RTL 4 onduidelijk.”