Onderhandelingen Zimbabwe gaan door

De Zimbabweaanse regeringspartij Zanu-PF en oppositiepartij MDC hebben op de weekendtop van SADC, het samenwerkingsverband van landen in zuidelijk Afrika, geen doorbraak bereikt in hun onderhandelingen over een machtsdeling. De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki, bemiddelaar in Zimbabwe en gastheer van de SADC-top in Johannesburg, heeft gezegd dat de besprekingen verder gaan.

De onderhandelingen blijven volgens betrokkenen vooral steken op het vraagstuk van de uitvoerende macht. MDC-leider Morgan Tsvangirai zou naar verluidt inmiddels akkoord gaan met een rol als minister-president in plaats van als president, de functie die hem naar eigen zeggen toekomt op basis van zijn zege in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. President Robert Mugabe, die de tweede, beslissende ronde won nadat de MDC zich had teruggetrokken uit protest tegen het geweld van het staatsapparaat, zou echter niet bereid zijn om ceremonieel staatshoofd te worden.

Andere knelpunten in de onderhandelingen zijn de verdeling van de ministersposten in een regering van nationale eenheid, de vraag aan wie het veiligheidsapparaat voortaan verantwoording moet afleggen en de wenselijkheid van een amnestieregeling voor de daders van het grootschalige geweld tegen oppositieaanhangers voor, tijdens en na de verkiezingen.

Behalve over Zimbabwe spraken de SADC-leiders in Johannesburg over de oprichting van een regionale vrijhandelszone. Die zone, met één munteenheid, moet in 2018 realiteit zijn. Zimbabwe zei te willen meedoen. (Reuters, BBC)