Musharraf treedt terug als president

Juristen in Multan verbrandden vandaag afbeeldingen van Musharraf. Zij begonnen vorig jaar een protestbeweging toen hij zestig prominente rechters had ontslagen. Foto AP A poster of Pakistan's President Pervez Musharraf, which is hang up over his effigy, is burned by lawyers during rally in Multan, Pakistan on Monday, Aug. 18, 2008. Musharraf said he was handing in his resignation to avoid an impeachment battle that would harm the nation's interests. (AP Photo/Khalid Tanveer)
Juristen in Multan verbrandden vandaag afbeeldingen van Musharraf. Zij begonnen vorig jaar een protestbeweging toen hij zestig prominente rechters had ontslagen. Foto AP A poster of Pakistan's President Pervez Musharraf, which is hang up over his effigy, is burned by lawyers during rally in Multan, Pakistan on Monday, Aug. 18, 2008. Musharraf said he was handing in his resignation to avoid an impeachment battle that would harm the nation's interests. (AP Photo/Khalid Tanveer) Associated Press

De Pakistaanse president Musharraf heeft vandaag zijn aftreden bekendgemaakt. Hij besloot „in het belang van de natie” om de afzettingsprocedure die het parlement had aangekondigd niet af te wachten. In Pakistan is het bericht met enthousiasme ontvangen.

„Of ik [de afzettingsprocedure] nu had gewonnen of verloren, het land verliest”, zei Pervez Musharraf in een televisietoespraak. „De eer en de waardigheid van het land zullen erdoor getroffen worden.” Hij zei te hopen dat zijn fouten hem vergeven zullen worden.

Gisteren maakten de twee grootste regeringspartijen bekend dat zij hun lijst met beschuldigingen jegens Musharraf hadden afgerond. Die lijst moest dienen als basis voor een afzettingsprocedure en zou uiterlijk morgen worden ingediend bij het parlement. Het was nog onzeker of de partijen van Benazir Bhutto’s weduwnaar Zardari en oud-premier Sharif de benodigde meerderheid bijeen zouden krijgen. Musharrafs aanhangers verklaarden vorige week dat hij zich in het parlement zou verdedigen. De afgelopen dagen hebben hoge Amerikaanse en Britse functionarissen hem bezocht om zijn toekomst te bespreken.

De Pakistaanse bevolking vierde vandaag feest op straat. Musharraf was volgens de peilingen de meest impopulaire leider in de geschiedenis van het land. Hij maakte zich gehaat door zijn samenwerking met de VS in hun strijd tegen terreur, en door de autoritaire maatregelen die hij vorig jaar nam om aan de macht te blijven.

De Afghaanse regering juicht Musharrafs aftreden toe. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken was Musharraf een Amerikaanse bondgenoot „in woord, maar niet in daad”. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rice noemde hem gisteren nog „een goede bondgenoot” en zijn positie een binnenlandse aangelegenheid. (AP, Reuters, AFP)

Bondgenoot: pagina 5

Commentaar: pagina 7