Maaltijdsalade

Wie wil er nu hartje zomer lang in de keuken staan? Het eten moet liefst snel, sneller, snelst op tafel staan. Salade dan maar? Voor je ’t weet raak je uitgekeken op weer diezelfde sla met kerstomaatjes en pijnboompitten. Daarom deze week vijf frisse ideeën voor maaltijdsalades die in korte tijd te maken zijn. Zoals deze salade met bloemkoolroosjes, eieren, knoflookcroutons, paprika’s en Spaanse manchego.

Voor 4 personen:

300 g bloemkool, in roosjes

4 eieren

1 krop romaine sla (ook wel Turkse sla geheten)

2 teentjes knoflook

5 el olijfolie

4 sneetjes brood zonder korst, in dobbelstenen

1 el sherryazijn

1 pot gegrilde paprika’s, in repen

100 g groene olijven met pimentvulling

1 el kappertjes, afgespoeld

75 g manchego (of andere oude schapenkaas), in krullen

Kook de bloemkoolroosjes in gezouten water in 5 - 7 minuten beetgaar. Laat afkoelen. Kook de eieren in 6 – 7 minuten hard, Laat schrikken, pel ze en snijd in kwarten. Was en droog de sla en scheur de bladeren kleiner. Wrijf de knoflook met wat zout tot een zachte puree. Meng er 2 eetlepels olijfolie door en hussel hiermee de broodblokjes om. Bak de croutons in een koekenpan goudbruin. Meng de azijn, de rest van de olijfolie, met zout en peper tot een dressing. Meng de slabladeren, bloemkool, eieren, paprika, olijven, kappertjes, croutons, kaas en dressing tot een salade.

Janneke Vreugdenhil

Kijk op www.nrc.tv voor Janneke’s nieuwste recept.

    • Janneke Vreugdenhil