Israël zegt vrijlating toe van 200 Palestijnen

Om een gebaar te maken naar de Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft Israël de vrijlating toegezegd van tweehonderd Palestijnse gevangenen. Het besluit, dat gisteren door het Israëlische kabinet is genomen, moet de gesprekken op gang helpen tussen Abbas en Israël. Die gesprekken zijn onlangs op initiatief van de Verenigde Staten begonnen en moeten in januari 2009 tot concrete afspraken leiden. Naar verwachting worden de Palestijnen rond 25 augustus vrijgelaten, vlak voor het begin van de ramadan.

Nabil Abu Rdainah, een medewerker van Abbas, verwelkomde de vrijlating van de Palestijnen als „een stap in de goede richting”. Maar voegde daaraan toe dat eigenlijk duizenden gevangenen vrijgelaten zouden moeten worden. In de gevangenissen van Israël zitten 11.000 Palestijnen vast.

Een lijst met namen van mensen die vrijgelaten worden is nog niet bekend, maar Abbas zou ook om de vrijlating hebben gevraagd van Said Atabeh, een lid van het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina die in 1977 werd opgesloten en van alle Palestijnen in Israëlische gevangenschap het langste vastzit. Twee gevangenen die betrokken waren bij aanvallen voor de Oslo-akkoorden in 1993 zouden ook worden vrijgelaten. Woordvoerder Sami Abu Zuhri van Hamas, dat de Gazastrook controleert en in onmin leeft met president Abbas, liet weten dat Israël ook gevangen uit zijn groep vrij zou moeten laten. Alleen gevangenen vrijlaten uit Abbas’ kamp, zou een „poging zijn om de onderlinge verdeeldheid bij de Palestijnen aan te wakkeren”.

De minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni, die mogelijk de in september terugtredende premier Ehud Olmert opvolgt, liet weten dat de vrijlating de Palestijnen toont dat alleen dialoog tot resultaten leidt. Israël liet eerder al ruim vierhonderd gevangenen vrij.

Veel gevoelige kwesties, zoals de controle van Jeruzalem en toekomst van miljoenen Palestijnse vluchtelingen, zijn niet opgelost in de gesprekken die al maanden lopen. (Reuters)