Iran claimt succes satellietprogramma

Iran zegt gisteren met succes een zelf-geproduceerde Safir-draagraket te hebben gelanceerd die op een later tijdstip, mogelijk deze week nog, een eveneens zelf geproduceerde communicatiesatelliet in een baan rond de aarde kan brengen. Nu werd volgens een regeringswoordvoerder een „test-satelliet” in een baan rond de aarde gebracht. De technologie die wordt toegepast om satellieten in de ruimte te brengen kan in principe ook worden gebruikt om wapens te lanceren, maar Iran zegt geen plannen daarvoor te hebben.

Niettemin noemde het Witte Huis de lancering meteen een „bron van bezorgdheid” . Volgens een Amerikaanse woordvoerder roept deze ontwikkeling „nieuwe vragen op ten aanzien van zijn [Irans] bedoelingen”. De Verenigde Staten verdenken Iran van een geheim nucleair wapenprogramma (wat eveneens door Teheran wordt ontkend) en menen dat de Iraanse raketten daarvoor ook kunnen worden gebruikt.

De directeur van het Israëlische ruimte-agentschap, professor Yitzhak Ben Israel, bagatelliseerde tegelijk het gevaar dat van het Iraanse satellietprogramma uitgaat. „Iran moet op het gebied van satellieten nog heel wat werk verzetten en het overdrijft opzettelijk zijn successen om Israël en de Verenigde Staten te ontmoedigen zijn nucleaire installaties aan te vallen”, aldus Ben Israel, tevens parlementslid voor de Kadimapartij.

Het hoofd van de Iraanse ruimte-organisatie, Reza Taghipour, zei vandaag dat Iran graag bevriende islamitische landen wil helpen satellieten in een baan rond de aarde te brengen. (Reuters, AFP, AP)