Irak: 30 doden bij aanslagen rond bedevaart Kerbala

Bagdad. Rond de bedevaart naar de stad Iraakse Kerbala, die zo`n tachtig kilometer ten zuiden van de hoofdstad Bagdad ligt, zijn dit weekeinde vijftien doden gevallen bij bomaanslagen. Vrijdag kwamen negen mensen om bij een aanslag op pelgrims bij een busstation in Balad, ten noorden van Bagdad. Zaterdag vielen nog eens zes slachtoffers bij een aanslag. Het dodental van de aanslag van vorige week donderdag is naar negentien opgelopen. De bedevaart naar de tempel van Kerbala, die honderdduizenden mensen trok, werd beveiligd door 40.000 Iraakse politieagenten. De pelgrims gaan op weg naar het mausoleum van Imam Hussein, kleinzoon van de profeet Mohammed. De bedevaart is verplicht voor iedere shi`itische moslim. Vorig jaar liep de bedevaart uit op een dagenlange schietpartij rond de tempel door rivaliserende shi`itische facties.