Internet Weblog van de dag

De Chinees-Japanse Ai Fukuhara. Japan's Ai Fukuhara plays against Hong Kong's Lin Ling during the women's table tennis team play-off round at the Beijing 2008 Olympics in Beijing, Saturday, Aug. 16, 2008. (AP Photo/Chitose Suzuki) Associated Press

Kindsterretjes in het tafeltennis Correspondent Bettine Vriesekoop is ‘backstage’ op de Olympische Spelen.

‘Ai Fukuhara, bijgenaamd ‘de porseleinen pop’, is de Mozart van het tafeltennis in Japan. De 19-jarige Fukuhara is dochter van een Japanse moeder en een Chinese vader. Beiden speelden tafeltennis voor hun land en leerden elkaar zo kennen. Ai werd al op haar derde achter de tafel gezet en tot kindster gebombardeerd. Ze kwam nog maar net boven de tafel uit toen ze al gast was in talkshows en te zien in commercials. Tranen werden haar handelsmerk nadat ze als 4-jarige in een live tv-show begon te huilen toen ze een bal miste.

Ai (in het Chinees betekent het ‘liefde’) had geen keus: ze werd het troetelkind van heel Japan en moest en zou de Chinezen verslaan. Op haar dertiende werd ze het jongste lid van het Japanse team en toen ze de kwartfinales bereikte bij de wereldkampioenschappen was ze 14.

Ai spreekt vloeiend Chinees en als kind van een Japanse tafeltenniscoach en een Chinese oud-international bedrijft ze ook pingpongdiplomatie, om de gevoelige relaties tussen de beide landen te verbeteren. Ter ere van 60 jaar vreedzame samenwerking tussen China en Japan opende ze in 2005 samen met acteur Jackie Chan een belangrijke fototentoonstelling.’

Lees meer over de kindsterren op nrc.nl/china