‘Ik heb meer dan één traan gelaten’

Door een blessure van haar paard Sunrise viel amazone Imke Schellekens-Bartels vroegtijdig uit in Peking.

Op basis van haar vijfde plaats in de landenwedstrijd had Imke Schellekens-Bartels (31) nog volop kans op een individuele medaille bij de olympische dressuurwedstrijden in Hongkong. Maar zaterdag trok de amazone uit Brabant zich onverwachts terug wegens een blessure van Hunter Douglas Sunrise, het paard waarmee ze de afgelopen jaren een reeks internationale overwinningen behaalde.

Uitvallen bij zo’n goede uitgangspositie. Dat moet frustrerend zijn.

„Behoorlijk, ja. Ik geef toe dat ik meer dan één traan heb gelaten om deze tegenslag. Ik had me veel van de Olympische Spelen voorgesteld. Als het dan zo eindigt...”

Wanneer kwam je erachter dat je paard geblesseerd was?

„Na de medailleceremonie van donderdag (Nederland won zilver bij de landenwedstrijd, red.). Sunrise zocht opvallend veel steun, haar loopritme was anders dan normaal. Toen ik de volgende dag wilde gaan trainen, had zij last van haar voorbeen. Ik heb er nog een nacht overheen laten gaan, maar na overleg met de teamveterinair en de eigenaar, was de knoop zaterdag snel doorgehakt.”

Het risico was te groot?

„Het welzijn van Sunrise staat voorop. Maar als je paard pijn heeft, kun je ook niet optimaal rijden. Het brons was geen haalbare kaart meer.”

Je moet met gemengde gevoelens naar de verrichtingen van de andere Nederlanders hebben gekeken.

„In het begin had ik het er even moeilijk mee. Daarna heb ik de longen uit mijn lijf geschreeuwd.”

Revanchepoging over vier jaar?

„Ja, maar niet met Sunrise. Die kan dit niveau niet zo lang volhouden. Met een jong paard zal ik over vier jaar een nieuwe poging doen.”

    • Danielle Pinedo