Hockeymannen vrijwel zeker van halve finale

De Nederlandse mannenhockeyploeg heeft zich gisteravond na het gelijkspel (2-2) tegen Australië vrijwel zeker geplaatst voor de halve finales van de Olympische Spelen. Het kan alleen in theorie nog misgaan. „Maar dan moeten wij verliezen van Pakistan en Groot-Brittannië de laatste groepswedstrijd met een nulletje of zes van Australië winnen. Nou, dat zie ik niet gebeuren”, sprak bondscoach Roelant Oltmans na afloop zelfverzekerd.

Oltmans kon zich die houding permitteren dankzij Taeke Taekema, die in de laatste minuut uit een strafcorner de gelijkmaker maakte. Lange tijd zag het er naar uit dat Nederland gisteravond zijn eerste nederlaag van het olympische toernooi zou lijden. Nadat Taekema Nederland uit een strafcorner aan een 1-0 voorsprong had geholpen, reageerde Australië met twee snelle tegentreffers, eerst na een doortastende actie van Eddie Ockenden en vervolgens uit een strafcorner van Luke Doerner.

Taekema speelde in tweeërlei opzicht een hoofdrol. De speler van Amsterdam was ook verantwoordelijk voor de 1-1 van Australië. Bij het uitverdedigen zag de strafcornerspecialist Ockenden over het hoofd, waarna hij de bal onbewust op diens stick schoof. Met een snelle handbeweging passeerde de Australiër vervolgens doelman Guus Vogels.

Nadat Doerner kort daarna uit een strafcorner Australië op voorsprong had gezet, leek Taekema de schlemiel van de wedstrijd te worden. Tot hij in de laatste minuut de kans kreeg zijn specialisme uit te buiten. Met een ziedend schot uit een strafcorner bracht hij Nederland dicht bij een plaats bij de beste vier en behoedde hij zichzelf voor een pesthumeur.

Taekema zei geen druk te hebben gevoeld bij die laatste strafcorner. „Dat is het resultaat van duizenden keren oefenen. Die strafcorner is zo ingesleten dat het mij niet uitmaakt op welk moment ik ’m moet nemen.” Oltmans prees vooral de teamspirit en vond dat zijn ploeg Australië voortreffelijk partij had geboden. Daarin had de coach gelijk, zij het dat Nederland na rust de onderliggende partij was. Oltmans stelde tevreden vast dat zijn ploeg steeds beter gaat spelen, naarmate het toernooi vordert.

    • Henk Stouwdam