Goud voor tennisser Nadal

De Spanjaard Rafael Nadal heeft gisteren het olympisch tennistoernooi gewonnen. Hij versloeg in de finale de Chileen Fernando Gonzalez met 6-3, 7-6 en 6-3. Brons was voor de Serviër Novak Djokovic. Het podium bij de vrouwen was geheel Russisch. Elena Dementjeva versloeg in de finale haar landgenote Dinara Safina in drie sets: 3-6 7-5 en 6-3. Vera Zvonareva won brons. In het dubbelspel wonnen Venus en Serena Williams goud. Bij de mannen verloeg Roger Federer met zijn landgenoot Stanislas Wavrinka het Zweedse duo Simon Aspelin/Thomas Johansson, waardoor Federer toch nog een gouden medaille won.

De Britse achtervolgingsploeg heeft gisteren het wereldrecord op de 4 kilometer aangescherpt. De baanrenners Ed Clancy, Paul Manning en Geraint Thomas reden in de halve finale een tijd van 3 minuten en 55,205 seconden, met een gemiddelde snelheid van 61,223 kilometer per uur. Bradley Wiggins, de vierde man, moest lossen. In de finale vandaag is Denemarken de tegenstander. Er was nog meer Brits succes bij het baanwielrennen. Zaterdag won Chris Hoy zijn tweede gouden medaille, op het onderdeel keirin. Vrijdag had hij met de Britse ploeg al de teamsprint gewonnen. Bradley Wiggins verdedigde met succes zijn olympische titel op de individuele achtervolging.

Rebecca Romero is de eerste Britse vrouw die medailles heeft behaald in twee verschillende olympische sporten. Ze won gisteren de gouden medaille op de individuele achtervolging bij het baanwielrennen. Vier jaar geleden in Athene won ze zilver als roeister in de dubbelvier. Romero fietst pas twee jaar.

De Britse zeiler Ben Ainslie heeft gisteren voor de derde keer op rij een gouden medaille gewonnen in de Finn. Hij was ook al de beste op de Spelen van Athene (2004) en Sydney (2000). Ainslie komt op gelijke hoogte met de Duitser Jochen Schümann en de Rus Valentin Mankin. De Deen Paul Elvström is recordhouder met vier gouden zeilmedailles.

De 38-jarige Roemeense Constantina Tomescu-Dita is gisteren de oudste winnares van een olympische marathon geworden. Tweevoudig wereldkampioene Catherine Ndereba uit Kenia won zilver en de Chinese Chunxiu Zhou brons.

De Australische zwemsters hebben gisteren in een wereldrecord olympisch goud veroverd op de 4x100 meter wisselslag. Het kwartet kwam tot een tijd van 3.52,69 en eindigde daarmee voor de Verenigde Staten (3.53,30) en China (3.56,10). Groot-Brittannië scherpte met 3.57,50 het Europees record aan.

Zwemmer Oussama Mellouli uit Tunesië heeft een historische prestatie van Grant Hackett voorkomen. Hackett had als eerste zwemmer voor de derde keer op rij goud kunnen winnen op de 1.500 meter. Hij eindigde gisteren echter in 14.41,53 achter Mellouli (14.40,84).

België heeft zaterdag de halve finale bereikt van het olympische voetbaltoernooi. De Belgen wonnen met 3-2 van Italië. Tegenstander in de halve finale is morgen Nigeria. Ook Brazilië en Argentinië bereikten de halve finale.

De Zweedse worstelaar Ara Abrahamian is zijn bronzen medaille kwijt. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de plak zaterdag afgepakt, omdat de Zweed donderdag na de podiumceremonie in Peking de medaille uit woede wegsmeet. Voorzitter Thomas Bach van de tuchtcommissie van het IOC verklaarde dat Abrahamian de regels van sportiviteit heeft overtreden. De bronzen medaille wordt niet aan een ander uitgereikt.

Voor de derde Spelen op rij heeft Groot-Brittannië de gouden medaille gewonnen bij het roeionderdeel vier-zonder-stuurman. Tom James, Steve Williams, Pete Reed en Andrew Triggs Hogg waren zaterdag de beste. Ze hadden nog een eindsprint nodig om Australië voor te blijven. Brons was voor Frankrijk.

De Britse zwemster Rebecca Adlington heeft zaterdag het oudste nog bestaande wereldrecord verbeterd. Met 8.14,10 dook ze op de 800 meter vrije slag onder de oude toptijd die sinds augustus 1989 met 8.16,22 in handen was van de Amerikaanse Janet Evans. Adlington won eerder het goud op de 400 meter vrij.