Festival De Parade trok net genoeg bezoekers

De Parade is uit de rode cijfers gebleven. Het rondreizende theaterfestival dreigde dit jaar niet quitte te spelen, maar haalde uiteindelijk net voldoende bezoekers. „Met de hakken over de sloot hebben we het gehaald”, zei artistiek leider Nicole van Vessum gisteren in Amsterdam tijdens de laatste dag van het festival. Het festival trok dit jaar 250.000 bezoekers, twintigduizend minder dan gehoopt. „Daar is maar één reden voor: de regen”, aldus Van Vessum.

Vooral in Amsterdam viel het bezoekersaantal tegen. In Rotterdam daarentegen kwamen meer mensen dan verwacht, maar die gaven minder geld uit dan gehoopt. Dat kwam volgens Van Vessum doordat festivalgangers niet zoals normaal vanaf vier uur ’s middags, maar pas vanaf een uur later toegang hoefden te betalen.

Tijdens het festival waren tientallen theater-, dans- en muziekoptredens te zien, van onder anderen Ellen ten Damme, The Sadists, Carver, Suver Nuver en Teatro. De Parade sloot gisteravond af met een gala, dat voor het eerst toegankelijk was voor het publiek. De festivalprijs, De Mus, ging naar de dansvoorstelling Shot van Anouk van Dijk. De dansvoorstellingen liepen sowieso erg goed. Andere publiekslievelingen waren: Tucht van Carver, Alabama Chrome van The Sadists, en – de laatste dagen – Wouter de Jong.

Het ongesubsidieerde festival leeft van entreegeld, de horeca en percentages van de theaterkaartjes. De groepen die optreden doen dat op eigen kosten en voor eigen gewin, maar zij dragen een percentage af aan het festival.

Volgende maand staat De Parade in Berlijn, onder de oude naam Boulevard of Broken Dreams. Het festival heeft eerder verschillende pogingen ondernomen internationaal aan te slaan, bijvoorbeeld met een editie in Barcelona.