‘Ethiopisch leger doodt 60 Somaliërs’

Naar schatting zestig Somaliërs zijn omgekomen tijdens twee incidenten waarbij de afgelopen dagen burgers werden beschoten door Ethiopische militairen die samenwerken met de Somalische interim-regering. Ooggetuigen vertelden het afgelopen weekeinde hoe de Ethiopiërs tweemaal in het wilde weg begonnen te schieten na aanslagen op Ethiopische konvooien.

Het eerste incident had vrijdag plaats op de weg van de hoofdstad Mogadishu naar de zuidelijke stad Afgooye. Volgens lokale bewoners openden de Ethiopiërs het vuur nadat hun konvooi was getroffen door een explosie die mogelijk werd veroorzaakt door een bermbom. In totaal zouden bijna zestig doden zijn gevallen, waarbij niet zeker is of sommige doden het gevolg waren van de explosie in plaats van beschietingen.

Op dezelfde dag werden circa vijf burgers doodgeschoten toen Ethiopische soldaten reageerden op een aanslag op hun konvooi met daarin naar verluidt de Somalische president Yusuf. De president bleef ongedeerd.

De Somalische regering bevestigt zelden slachtofferaantallen. Het Ethiopische leger in Somalië praat niet met de media. Het maakt zich regelmatig schuldig aan willekeurige beschietingen en moord op burgers in Somalië, aldus mensenrechtenorganisaties Amnesty International in een in mei gepubliceerd rapport.

De Ethiopiërs verjoegen eind 2006 met instemming van de Verenigde Staten de islamitische opstandelingen die Mogadishu in handen hadden. Sindsdien zijn de Ethiopiërs vaak doelwit van aanslagen door opstandelingen.

De Somalische regering tekende in juni met een deel van de gewapende oppositie een staakt-het-vuren, maar dat heeft nauwelijks effect gehad. Spoedoverleg onder toezicht van de VN moet het bestand redden. (Reuters, AP, BBC)