Eén relatief zwarte man

Dat Barack Obama de nieuwe tsaar van de Democraten wordt dit jaar, mag ons allen tot tranen toe duidelijk wezen. Wel werd deze week bekend dat Hillary Clinton zich op de Democratische Conventie in Denver eind deze maand alsnog verkiesbaar stelt als kandidaat. Niet per se omdat ze een onverdelgbare volhoudster is: zelfs Clinton stemt op Obama. Haar naam staat op de lijst in een poging eenheid in de Democratische aanhang te scheppen. Veel Clinton-adepten voelden zich gepasseerd toen ze haar nauwelijks spreekwoordelijke bijltje erbij neergooide. Door hen met haar naam een stem te geven, hoopt de organisatie dat die kiezers zich bij Obama’s kandidatuur kunnen neerleggen en in november niet stiekem voor John McCain zullen stemmen, waar nu veel Clintonminnaars mee dreigen.

Het is misschien een wat wanhopige geste om de roedel weer bij elkaar te krijgen, maar ook een smaakvol symbool van de voorbije race om de Democratische kandidatuur. Obama versierde de noodgreep door te stellen dat Clintons naam op de lijst een eerbetoon is aan dit historische jaar, waarin zowel een relatief zwarte man als een vrouw voor één partij om de macht worstelden. Waarschijnlijk was dat niet de oorspronkelijke insteek achter de noodgreep, maar dat zij hem vergeven.

Het zou nu eenmaal onbeschrijfelijk zonde zijn als een partij die deze ruimte aan een vrouw en een zwarte man gegeven heeft, hordes kiezers aan John McCain zouden verliezen. Als McCain toch het Witte Huis zou ontsieren – John Sydney McCain III, de antieke blanke meneer die deze week nog gedeeltelijke doofheid opgaf als reden voor een ongepast antwoord op een vraag van een journalist.

De vraag blijft of gepikeerde Clinton-fans genoegen nemen met haar naam op de lijst en haar prominente rol tijdens de conventie. Ikzelf knijp me in de zweterige handjes, en hoop dat de Democraten als één relatief zwarte man uit de conventie komen. Antieke, gedeeltelijk dove blanke meneren verdienen voor Clinton bedoelde stemmen namelijk niet.

Wiegertje Postma

Wiegertje Postma (20) is schrijfster. Zij vervangt deze zomer Floris- Jan van Luyn als columnist.

    • Wiegertje Postma