Crisis op de beurs treft ook de kleinere banken

De cijfers van SNS Reaal vielen mee, die van Van Lanschot tegen. Maar op de beurs waren beide kleine banken uit de gratie van beleggers.

De één kwam met slechte cijfers, maar weet dat er rust is in het bedrijf. De ander kwam met redelijke resultaten, maar maakte ook duidelijk dat er grote interne strubbelingen zijn. Vooral dat laatste leidde weer tot onrust onder beleggers.

In de schaduw van grootmachten als ING en Aegon publiceerden twee kleinere Nederlandse financiële instellingen vorige week hun kwartaalcijfers. Ze zullen niet vaak zulke grote belangstelling hebben meegemaakt. De bank voor rijke particulieren Van Lanschot viel op omdat de cijfers vrij dramatisch waren met een daling van de nettowinst met maar liefst 41 procent. Bank en verzekeraar SNS Reaal publiceerde resultaten die analisten als „netjes” kwalificeerden, maar de onrust binnen de top van het bedrijf zoog alle aandacht weg van de cijfers.

Bij Van Lanschot was verwacht dat de resultaten niet best zouden zijn. De bank heeft veel last van de malaise op de financiële markten. „Onze klanten beleggen vrijwel niet meer. Wij raden ze ook aan om niet meer te beleggen. Daarmee snijden we nu in ons eigen vlees, maar op de langere termijn houd je zo wel een betere relatie met je klant”, stelde topman Floris Deckers tijdens de toelichting op de cijfers. De afkeer van beleggen komt door de grote onrust op de markten. Achterliggende reden hiervoor is de kredietcrisis die de financiële wereld al ruim een jaar in haar greep houdt. Doordat klanten van Van Lanschot minder belegden, daalden de provisie-inkomsten. Van Lanschot, dat in mei al had gezegd dat de cijfers zouden tegenvallen, werd enigszins gespaard door beleggers. Het aandeel verloor sinds vorige week circa 6 procent en kostte vanmorgen 55,90 euro.

Terwijl bij Van Lanschot een factor van buiten het bedrijf de resultaten drukte, zijn bij SNS Reaal vooral interne strubbelingen reden tot zorg. De cijfers waren met een winstdaling van 4 procent redelijk in lijn met de prognoses. Onverwacht was het nieuws dat de beoogde president-commissaris Henjo Hielkema werd afgewezen door De Nederlandsche Bank in verband met ongeoorloofde aandelentransacties en dat directeur Cees van der Bos van de verzekeringstak vertrekt omdat hij het niet eens is met de strategie. Het vertrek van Van der Bos kreeg minder aandacht, maar is een gevoelig verlies op een moment dat SNS druk is met de integratie van AXA Nederland en Zwitserleven.

Het aandeel SNS daalde sinds vorige week 9 procent en kostte vanmorgen 11,74 euro, ver onder de 17 euro waarvoor de bank in mei 2006 naar de beurs ging. De beleggers die toen zijn ingestapt en SNS nog altijd in portefeuille hebben, kunnen volgens de analisten die de bank volgen nog maar beter even blijven zitten en hopen op betere tijden. Volgens de analisten van Iris is er geen ‘trigger’ die op korte termijn tot een hogere waardering zal leiden. En ook Citigroup denkt niet dat het aandeel de markt zal verslaan.

Dat is overigens nog altijd een stuk positiever dan bij Van Lanschot, waar onder meer ING en Desdner adviseren om het aandeel maar helemaal uit de beleggingsportefeuille te gooien.