China ontzet na aftocht volksheld

Ruim 90.000 mensen hielden hun adem in. Vlak voor de start van de zesde serie van de eerste ronde 110 meter horden was het vandaag doodstil in het uitverkochte Vogelnest in Peking. Vier jaar leefden de Chinezen toe naar de eerste race van hun volksheld Liu Xiang. Maar die kwam slechts vijf passen in actie. Een blessure dwong hem tot een vroegtijdige overgave.

Het drama voltrok zich na een valse start van de Nederlander Marcel van der Westen. Liu kwam even in beweging, trok een pijnlijke grimas en uiteindelijk trok de atleet die China vier jaar geleden in extase bracht met zijn olympisch titel in Athene zijn startnummer af. Hij maakte rechtsomkeert. Een volk van ruim 1,2 miljard mensen in verbijstering achterlatend.

„Ik heb nooit drugs gebruikt, maar je hebt een partij LSD nodig om dit zelf te kunnen voelen”, zei Van der Westen na de aftocht van een van China’s grootste sporters. Terwijl Van der Westen zich opvallend eenvoudig plaatste voor de kwartfinales, werd de huidige wereldkampioen achter de baan door een aantal artsen aan zijn gekwetste rechterbeen behandeld.

Op de tribune brak ontreddering uit. De mededeling van de speaker dat Liu niet meer van start zou gaan, kwam aan als een mokerslag. Liu kende al een moeizame voorbereiding. In juni verloor hij zijn wereldrecord (12,88) aan de Cubaan Dayron Robles. Zelf was hij fysiek niet in orde. Hij kwam nagenoeg het hele seizoen door een achillespeesblessure nog niet in actie. China maakte zich grote zorgen, pagina’s besteedden de kranten wekenlang aan zijn fysieke malheur. (ANP)