Branche: 5.000 winkels met sluiting bedreigd

Circa 5.000 winkeliers stoppen binnen twee tot drie jaar met hun bedrijf als de consumentenbestedingen verder teruglopen door verslechterende economische omstandigheden. Dat voorspelt de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het gaat volgens adjunct-directeur Sjoerd Veenstra van de RND vooral om winkeliers uit de babyboomgeneratie die, nu het economisch minder gaat, „versneld” stoppen omdat ze geen opvolger voor hun winkel kunnen vinden.

Vooral winkels die geen onderdeel zijn van een keten en winkels op slechte locaties krijgen het moeilijk als de consumentenbestedingen gaan afnemen. Dat zijn ongeveer 10.000 van de ruim 100.000 winkels in Nederland.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt morgen bekend hoe de detailhandelsomzet zich in juni heeft ontwikkeld. Na een opleving in mei door het mooie weer en acties rondom het EK-voetbal verwachten economen dat de consumentenbestedingen in juni gedaald zijn, vooral bij winkels die geen voedingsmiddelen verkopen, zoals boekhandels en schoenenwinkels. In maart dit jaar boekten deze winkels de eerste omzetdaling in drie jaar. Supermarkten boekten toen nog een omzetgroei van 2 procent.

Om de detailhandel niet verder te verzwakken roept de RND het kabinet op af te zien van de geplande btw-verhoging van 19 naar 20 procent per 1 januari 2009.