Andere aalbessengelei

voor ruim 3 jampotten:1 kg aalbessen, afgerist20 blaadjes verse munt1 ½ dl diksap (appel)4 eetlepels suiker1 zakje (15 gram) Marmello no. 2

De voor deze gelei benodigde Marmello no. 2 (geleermiddel) is verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels. Wie met geleisuiker werkt, kan de hoeveelheid suiker niet meer doseren maar zit vast aan een standaard hoeveelheid suiker die in combinatie met het benodigde diksap een te zoete jam oplevert. Door alleen geleermiddel te gebruiken, kan ieder zelf de hoeveelheid suiker bepalen. Te veel suiker in jam, drukt de vruchtensmaak weg.

Bereiding: Doe de aalbessen in een ruime pan samen met 5 dl koud water, breng aan de kook en laat de bessen in de gesloten pan op een laag vuur 10 minuten koken. Doe alles over in een ruime bolzeef van kunststof en vang het bessensap op; laat de vruchten twee uurtjes (of langer) uitlekken zonder er op te drukken. Er moet 8 dl sap zijn verkregen.

Pureer de uitgelekte bessen in een roerzeef met fijne schijf en vang het vruchtenpulp op; er moet circa 300 gram bessenpulp zijn verkregen; gooi de achtergebleven pitjes en schillen weg, vries het bessenpulp in en wacht tot het pruimenseizoen goed op gang is gekomen om er een gemengde jam mee te maken waarvoor morgen het recept volgt.

Breng de 8 dl sap samen met het diksap aan de kook in een schone pan. Vermeng intussen het zakje marmello met de suiker. Giet dit mengsel al kloppend met een garde door de kokende bessensap en blijf goed kloppen zodat zich geen klontjes kunnen vormen. Laat het geheel nog 1 minuut doorkoken. Giet de hete gelei in met water uitgekookte jampotten (deksel ook uitkoken), sluit ze af en zet de potten 10 minuten op hun kop om eventuele bacteriën op het deksel te doden. Zet de potten weer rechtop en plak een etiket met vermelding van datum en vruchtenmelange op de potten

FLORINE BOUCHER

Morgen: pulp en pruimen

    • Florine Boucher