40 mln dollar schijntje voor topbankier

Een held uit een actiefilm kan makkelijk het werk van honderden gewone mensen aan. Bij zakenbank Merrill Lynch heeft Tom Montag vijf maanden de tijd om aan te tonen dat hij de noodzakelijke vaardigheden bezit. Om precies te zijn moet hij laten zien dat hij net zo waardevol kan zijn als de 412 werknemers die Merrill Lynch niet in dienst zal nemen.

Montag kreeg zijn nieuwe baan als hoofd verkoop en handel bij Merrill Lynch minder dan twee weken voordat de zakenbank een vacaturestop invoerde. Eventuele uitzonderingen moeten aan een topfunctionaris worden voorgelegd. Maar het contract van Montag – die 40 miljoen dollar (27 miljoen euro) betaald krijgt voor vijf maanden werk, exclusief de eventuele opbrengst van aandelenopties – zou vermoedelijk sowieso op topniveau moeten zijn goedgekeurd.

Op basis van zijn maandsalaris verdient Montag 96 miljoen dollar per jaar. Zelfs voor Wall Street is dat een hoop geld. Het afgelopen kwartaal bedroeg het jaarinkomen van de gemiddelde Merrill Lynch-werknemer 233.000 dollar, 24 procent minder dan vorig jaar. Uit een eenvoudige rekensom blijkt dat de firma liever één man aanstelde dan dat zij het personeelsbestand van handelaren en verkopers met 0,7 procent uitbreidde.

Uiteraard liet de winstgevendheid van de werknemers de laatste tijd te wensen over. In het tweede kwartaal leverde iedere dollar aan salaris de aandeelhouders een verlies van 2,33 dollar vóór belastingen op. Daardoor verkeert Montag in een goede positie om zijn royale inkomen terug te verdienen – in zekere zin althans.

Tussen de eerste helft van 2007 en de eerste helft van 2008 is de winst van de divisie die handelt op de financiële markten met 17 miljard dollar gedaald. Dat kwam door effecten die werden gekocht toen Montag nog op de loonlijst van Goldman Sachs stond. Maar als dit onderdeel van Merrill Lynch weer breakeven gaat draaien, kan Montag wellicht met een deel van de eer gaan strijken.

Stel dat zijn inzichten bijdragen aan een winstverbetering van 5 miljard dollar. Op het niveau van 20 procent van de winst, dat bij hedgefondsen gebruikelijk is, zou hij een rekening kunnen overleggen van 1 miljard dollar. Tegen die achtergrond is hij voor het huidige bedrag van minder dan 100 miljoen dollar een schijntje. Deze logica blijft wellicht bij nader onderzoek niet helemaal overeind, maar het gaat hier dan ook om een firma wier logica tot nu toe tot verliezen van meer dan 50 miljard dollar heeft geleid.

Edward Hadas

    • Edward Hadas