37 procent van de Nederlanders

Serie de nederlanders, 5 jongens uit Haarlem in Warmond Fotograaf Ad Nuis
Serie de nederlanders, 5 jongens uit Haarlem in Warmond Fotograaf Ad Nuis Nuis, Ad

Dave, Rick, Paul, Niels en Jeroen (allen 18) lopen in de olifantsmars met kratten bier door de straten van Warmond, bij Oegstgeest. Ze komen uit Haarlem en zijn lid van waterscoutclub Kon-Tiki.

De vrienden zijn een week op zeilkamp en maken een trektocht over de Ringvaart. In totaal zitten ze met zeven man op een veel te klein bootje. Als de kratten zijn ingeladen, hijsen ze het zeil en vervolgen hun trektocht. Het wordt een gezellig avond, zeggen de vijf.

Op de gevel van het huis waarvoor de jongens halt houden, nummer 12, zit een vlaggenmasthouder. Op de dag dat de foto werd gemaakt, was er geen reden om de vlag uit te hangen. Of de bewoners hebben er geen.

Ruim eenderde, 37 procent, van de Nederlanders zegt de vlag uit te hangen met Koninginnedag. Dat onderzocht TNS Nipo in april van dit jaar. Ruim de helft van de Nederlanders die de vlag uithangen, doet dit volgens traditie met oranje wimpel.

In deze rubriek brengt fotograaf Ad Nuis dagelijks de Nederlander in beeld. Zijn foto is weer aanleiding om een statistisch gegeven over ‘de Nederlander’ te belichten.