Simplify Media: deel je muziek op pc, mac en iPhone

simplify_iphone.jpgSimplify Media is een handig programmaatje dat verder gaat waar iTunes of WinAmp ophoudt: je maakt je muziekverzameling online beschikbaar om te beluisteren op een andere pc, mac of iPhone.

Je streamt de muziek tussen verschillende lokaties, via de server van Simplify Media. Bijzonder aan de software is dat je vrienden kunt uitnodigen om via internet naar je muziekverzameling te luisteren en vice versa. Want hoewel iTunes ook muziek tussen computers kan streamen, is het niet mogelijk om dat buiten het thuisnetwerk om te doen. Simplify Media kan dat wel: er is zelfs geen configuratie van je router of firewall voor nodig.simplify.jpg

Tijdens de installatie vraagt Simplify Media je een (gratis) account aan te maken. Vervolgens scant de software de iTunes of WimAmp-bibliotheek van je mac of pc. Ook een Linux-variant is verkrijgbaar. Elke client die inlogt, krijgt toegang mits de ‘eigenaar’ van de muziek daar toegang toe geeft.

Je kunt maximaal dertig muziekvrienden aan je verzameling koppelen. Simplify Media heeft een ingebouwd chatvenster en een logfunctie waarmee je kunt zien welke nummers anderen van je aan het beluisteren zijn. Het doet een beetje denken aan good old Napster, maar dan zonder downloaden.

Ook op een iPhone werkt Simplify Media goed een UMTS-verbinding is snel genoeg om een goede audiokwaliteit te garanderen. In de trein naar je muziekverzameling thuis luisteren op je telefoon: veel hipper kan het niet worden - als de 3G-verbinding van T-Mobile het tenminste trekt. Video’s delen kan helaas (nog) niet.
Tijdens de test blijkt wel dat de software niet altijd werkt: misschien zit nu iedereen met een iPhone het trucje te proberen omdat de eerste 100.000 downloads van Simplify Media gratis zijn.

UPDATE:

@ Lennart: Voor Simplify Media is inderdaad nodig dat je pc/server aan blijft staan.

@ Misha: Een handleiding hoe je Amerikaanse apps voor de iPhone (bijvoorbeeld last.fm) kunt downloaden is te vinden op Iphoneclub.nl

    • Marc Hijink