Kindsterretjes in het tafeltennis

Ai Fukuhara bijgenaamd ‘de porseleinen pop ‘, is de Mozart van het tafeltennis in Japan. Bekijk hier beelden van Fukuhara. De negentienjarige Fukuhara is dochter van een Japanse moeder en een Chinese vader die beiden tafeltennisten voor hun land en elkaar zo leerden kennen. De kleine Ai werd al op driejarige leeftijd door haar ouders

Ai Fukuhara bijgenaamd ‘de porseleinen pop ‘, is de Mozart van het tafeltennis in Japan.

Bekijk hier beelden van Fukuhara.

De negentienjarige Fukuhara is dochter van een Japanse moeder en een Chinese vader die beiden tafeltennisten voor hun land en elkaar zo leerden kennen. De kleine Ai werd al op driejarige leeftijd door haar ouders achter de tafel gezet en door de media gebombardeerd als kindster.

Ze kwam nog maar net boven de tafel uit of ze was al te gast in talkshows en te zien in televisiecommercials. Tranen werden haar handelsmerk nadat ze als vierjarige in een live tv-show begon te huilen toen ze een bal miste.

Ai (wat liefde in het Chinees betekent) had geen keus: ze werd het troetelkind van heel Japan en moest en zou de Chinezen verslaan. Op haar dertiende werd ze het jongste lid van het Japanse team en toen ze de kwartfinales bereikte bij de wereldkampioenschappen was ze veertien. Ai spreekt door haar achtergrond vloeiend Chinees; als kind van een Japanse tafeltenniscoach en een Chinese oud-internationalbedrijft Ai ook pingpongdiplomatie, om de gevoelige relaties tussen de beide landen verbeteren. Ai is inmiddels multimiljonair en er zijn series tafeltennisgames voor Playstation uitgebracht met Fukuhara in de hoofdrol. Ter ere van 60 jaar vreedzame samenwerking tussen China en Japan opende ze in 2005 samen met acteur Jackie Chan een belangrijke fototentoonstelling.

Ai is nog steeds waanzinnig populair in Japan maar huilt niet meer in het openbaar. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat ze in Peking de olympische titel in het enkelspel in de wacht zal slepen; daar is haar spel te weinig creatief en gevaarlijk voor. Waarschijnlijk heeft Ai dat ook wel ingezien; ze pakte vorig jaar een studie sportwetenschappen op aan de universiteit van Waseda.

In zijn jonge jaren was het Duitse talent Timo Boll ook een kindsterretje. Toch is hij als kleuter niet zo commercieel geexploiteerd als Fukuhara en kon hij redelijk normaal opgroeien. Zijn verrichtingen aan de tafeltennistafel als zesjarige waren echter zo bijzonder dat hij snel uitgroeide tot idool en sportief wonderkind van het nieuwe Duistland.

Video van Timo Boll op jonge leeftijd.
Hij is nu 27 en moet zijn status hier in Peking nu wel definitief waarmaken. Hij is goed op weg nadat hij gisterenavond het Duitse herenteam in de beslissende partij tegen Japan naar de finale van het Olympische landentournooi sloeg. Duitsland staat daarmee voor het eerst in de Olympische historie in een tafeltennisfinale. Tegenstander is, hoe kan het anders, China.

    • Bettine Vriesekoop