Zwemanalyse

Dit jaar won de de Amerikaanse zwemster Megan Jendrick geen Olympisch goud, maar aan haar voorbereiding heeft het niet gelegen. Hier is zij te zien onder experimentele omstandigheden. Zij doet de borstslag in water waaraan een grote hoeveelheid kleine deeltjes is toegevoegd. Als deze suspensie met een smalle bundel fel laserlicht wordt aangestraald, krijgt een CCD-camera die loodrecht op de bundel ‘kijkt’ de deeltjes als heldere lichtpuntjes te zien. Worden kort na elkaar meerdere opnamen gemaakt, dan kan zo de waterbeweging rond de zwemster door een computer worden gereconstrueerd. De techniek heet Digital Particle Image Velocimetry (DPIV) en wordt sinds vorig jaar oktober voor zwemanalyse toegepast door Timothy Wei, hoogleraar vloeistofmechanica aan het Rensselaer Polytechnic Institute in Troy (New York). Wei wilde al vroeg de stroming rond walvissen onderzoeken, maar kwam na wetenschappelijke omzwervingen uit bij de Amerikaanse zwemploeg. Hij is ervan overtuigd dat zwemprestaties te verbeteren zijn door fysische analyse van het zwemmen. De DPIV-techniek geeft zicht op het ontstaan van waterwervels en het energieverlies van de zwemmers. Andere hulpmiddelen, waarover Wei geheimzinnig doet, stellen hem in staat vast te stellen hoeveel kracht bij elke zwemslag wordt ontwikkeld. Overigens hebben de zwemmers nogal wat tijd nodig om hun zwemtechniek aan te passen als Wei tips voor verbetering geeft. (KK)
Dit jaar won de de Amerikaanse zwemster Megan Jendrick geen Olympisch goud, maar aan haar voorbereiding heeft het niet gelegen. Hier is zij te zien onder experimentele omstandigheden. Zij doet de borstslag in water waaraan een grote hoeveelheid kleine deeltjes is toegevoegd. Als deze suspensie met een smalle bundel fel laserlicht wordt aangestraald, krijgt een CCD-camera die loodrecht op de bundel ‘kijkt’ de deeltjes als heldere lichtpuntjes te zien. Worden kort na elkaar meerdere opnamen gemaakt, dan kan zo de waterbeweging rond de zwemster door een computer worden gereconstrueerd. De techniek heet Digital Particle Image Velocimetry (DPIV) en wordt sinds vorig jaar oktober voor zwemanalyse toegepast door Timothy Wei, hoogleraar vloeistofmechanica aan het Rensselaer Polytechnic Institute in Troy (New York). Wei wilde al vroeg de stroming rond walvissen onderzoeken, maar kwam na wetenschappelijke omzwervingen uit bij de Amerikaanse zwemploeg. Hij is ervan overtuigd dat zwemprestaties te verbeteren zijn door fysische analyse van het zwemmen. De DPIV-techniek geeft zicht op het ontstaan van waterwervels en het energieverlies van de zwemmers. Andere hulpmiddelen, waarover Wei geheimzinnig doet, stellen hem in staat vast te stellen hoeveel kracht bij elke zwemslag wordt ontwikkeld. Overigens hebben de zwemmers nogal wat tijd nodig om hun zwemtechniek aan te passen als Wei tips voor verbetering geeft. (KK)

Dit jaar won de de Amerikaanse zwemster Megan Jendrick geen Olympisch goud, maar aan haar voorbereiding heeft het niet gelegen. Hier is zij te zien onder experimentele omstandigheden. Zij doet de borstslag in water waaraan een grote hoeveelheid kleine deeltjes is toegevoegd. Als deze suspensie met een smalle bundel fel laserlicht wordt aangestraald, krijgt een CCD-camera die loodrecht op de bundel ‘kijkt’ de deeltjes als heldere lichtpuntjes te zien. Worden kort na elkaar meerdere opnamen gemaakt, dan kan zo de waterbeweging rond de zwemster door een computer worden gereconstrueerd. De techniek heet Digital Particle Image Velocimetry (DPIV) en wordt sinds vorig jaar oktober voor zwemanalyse toegepast door Timothy Wei, hoogleraar vloeistofmechanica aan het Rensselaer Polytechnic Institute in Troy (New York). Wei wilde al vroeg de stroming rond walvissen onderzoeken, maar kwam na wetenschappelijke omzwervingen uit bij de Amerikaanse zwemploeg. Hij is ervan overtuigd dat zwemprestaties te verbeteren zijn door fysische analyse van het zwemmen. De DPIV-techniek geeft zicht op het ontstaan van waterwervels en het energieverlies van de zwemmers. Andere hulpmiddelen, waarover Wei geheimzinnig doet, stellen hem in staat vast te stellen hoeveel kracht bij elke zwemslag wordt ontwikkeld. Overigens hebben de zwemmers nogal wat tijd nodig om hun zwemtechniek aan te passen als Wei tips voor verbetering geeft. (KK)