Ziek op weg naar de finale

In Peking zijn dit weekend de olympische roeifinales, met vier Nederlandse boten. In de skiff zijn de ogen gericht op de Nieuw-Zeelander Mahe Drysdale.

Hij had zijn ontbijt opnieuw binnen weten te houden, concludeerde de Nieuw-Zeelandse skiffeur Mahe Drysdale (29) gisteren monter. De roeier is deze week vier kilo afgevallen na vier dagen van overgeven en diarree. Maar nog steeds denkt hij na drie achtereenvolgende wereldtitels in de eenmansboot zijn olympiade te kunnen besluiten met de gouden medaille in Peking.

Nieuw Zeeland rekent vandaag op ‘Super Saturday’ op het water van Shunyi Park, waar Drysdale de eerste boot bemant van vijf finales op rij waaraan de ‘Kiwi’s’ deelnemen. De skiffeur uit Auckland won de laatste wereldkampioenschappen in Gifu, Eton en München op dominante wijze, maar ziekte maakte dat hij in Peking maar net de finale bereikte. Hij start in de voor hem onbekende buitenste baan.

„Ik start liever in baan zes dan helemaal niet”, zei hij. „Maar het is geen perfecte voorbereiding. Ik heb mezelf gedwongen tot eten en drinken, maar de boel komt sneller omhoog dan dat het naar beneden gaat. In de halve finales zag ik op de laatste vierhonderd meter van de twee kilometer plotseling de Chinese Muur voor me opduiken. Het ging maar net goed.”

In Nieuw Zeeland werd heimelijk gedacht dat de werkelijke olympische finale al in maart was gevaren, bij een best-of-three op Lake Karapiro. Drysdale moest het in een direct gevecht om het olympische startbewijs opnemen tegen zijn voorbeeld Rob Waddell (33), tweevoudig wereldkampioen en olympisch kampioen in 2000. Waddell stopte na de Spelen van Sydney met roeien, speelde rugby en was zeiler in de America’s Cup.

Afgelopen najaar keerde hij terug in het trainingscentrum van de Nieuw-Zeelandse roeiers om in het krachthonk kilo’s aan spieren terug te krijgen. „Hij is een monster dat de roeimachine bijna in tweeën trekt”, zei de Nederlandse skiffeur Sjoerd Hamburger, die de finale in Peking niet haalde.

De confrontatie om het olympische startbewijs werd live uitgezonden in Nieuw Zeeland en zou dramatisch eindigen. Waddell kreeg in de derde race hartkloppingen, waarna Drysdale met twintig seconden voorsprong won. Even werd gevreesd voor de sportcarrière van Waddell, maar morgen vaart hij met Nathan Cohen de finale van de dubbeltwee.

Zijn roeivriend Drysdale, die bij eindfeesten van roeitoernooien het licht uitdoet, heeft voor hetere vuren gestaan dan een maagbacterie. Hij won zijn eerste WK terwijl hij herstelde van twee gebroken ruggenwervels, als gevolg van een waterskiongeluk.

In Peking, waar dit weekeinde vier van de zes Nederlandse boten de finale roeien, neemt Drysdale het in het koningsnummer op tegen de Noorse regerend kampioen Olaf Tufte, de Tsjech Ondrej Synek, de Zweed Lassi Karonen, de Brit Alan Campbell en de Belg Tim Maeyens. Drysdale: „Als ik naga hoe ik me bij de halve finale voelde en hoe ik toch nog roeide, zou de finale een makkie moeten zijn.”

    • Michiel Dekker