Verburg roept op tot inenten tegen ziekte blauwtong

Minister Verburg (Landbouw, CDA) roept veehouders op hun geiten, schapen en runderen te vaccineren tegen de besmettelijke virusziekte blauwtong. Ver burg reageert daarmee op vijf nieuwe besmettingsgevallen van schapen in Noord-Nederland.

In alle vijf de besmettingsgevallen hebben de veehouders niet deelgenomen aan de vaccinatiecampagne tegen blauwtong, meldt het ministerie van Landbouw. De bedrijven waar de besmette schapen zijn aangetroffen, liggen verspreid over Groningen en Drenthe: in Bedum, Bierum, Aduard, Scharmer en Balingen. Vorige week werd het eerste geval van blauwtong dit jaar geconstateerd bij een koe in Staphorst.

In 2006 dook blauwtong voor het eerst in Nederland op. De virusziekte komt vooral voor bij herkauwers zoals schapen, geiten en koeien. De ziekte dankt haar naam aan een van de symptomen die zij veroorzaakt, een blauwe tong. Het virus wordt verspreid door een vliegje, de knut.

Blauwtong is ongevaarlijk voor mensen, maar herkauwers sterven er wel aan. Ook kan blauwtong beesten minder vruchtbaar maken en spontaan abortussen veroorzaken bij zwangere dieren.

Vanaf mei is de overheid een vaccinatiecampagne begonnen. Veehouders kunnen op vrijwillige basis hun dieren laten inenten, maar de overheid adviseert dringend om dat te doen. „Een echte behandeling voor blauwtong bestaat niet. Vaccinatie is daarom het enige echt effectieve middel in de strijd tegen blauwtong”, zo laat het departement van Landbouw weten.

In 2006 en 2007 liepen boeren volgens belangenorganisatie LTO Nederland al voor ruim 130 miljoen euro schade op als gevolg van blauwtong. Volgens Landbouw overleefden tienduizenden schapen en enkele duizenden runderen de ziekte niet. Begin dit jaar kwam er een vaccin beschikbaar voor de virusziekte.

Eurocommissaris Markos Kyprianou (Gezondheid) beloofde begin dit jaar dat de Europese Unie de kosten van de vaccinatie voor haar rekening zal nemen. Naast Nederland komt blauwtong in tien andere Europese lidstaten voor. Brussel rekent erop dat ongeveer 150 tot 200 miljoen doses van het vaccin nodig zijn voor de Europese vaccinatiecampagne tegen blauwtong.