Van Marwijk laat speelwijze intact

De nieuwe bondscoach Bert van Marwijk laat het Nederlands elftal op dezelfde wijze voetballen als zijn voorganger Marco van Basten: met één diepe spits en een versterkt middenveld dat bestaat uit drie offensief ingestelde spelers en twee controleurs. Oranje speelt woensdag voor het eerst onder leiding van Van Marwijk, in Moskou, een oefeninterland tegen Rusland.

„Het recente Europees kampioenschap heeft aangetoond dat doelpunten vooral worden gemaakt als gevolg van een verkeerde omschakeling van aanval naar verdediging”, motiveerde de voormalige linksbuiten zijn tactische plannen. „Als je deze speelwijze hanteert, incasseer je bijna geen treffers. Met Feyenoord heb ik afgelopen seizoen ook zo gevoetbald. Ik denk aanvallend, maar dat kan niet altijd. Het spel wordt steeds sneller uitgevoerd, de spelers worden steeds atletischer.”

Het ligt voor de hand dat Van Marwijks schoonzoon Mark van Bommel als een van de controlerende middenvelders zal opereren tegen Rusland dat op het EK Oranje de weg versperde naar de halve finales. De aanvoerder van Bayern München wilde na het WK in 2006 niet meer onder Van Basten voor het Nederlands elftal uitkomen omdat hij het vertrouwen miste van de voormalige bondscoach. „Van Bommel is een speler die ik goed kan gebruiken”, zei Van Marwijk echter. „Hij is fysiek sterk, kan een wedstrijd heel goed lezen. En als het nodig is zegt hij: ‘Tot hier en niet verder.’ Al voert hij dat wel eens te ver door.”

Van Marwijk denkt dat hij „normaal en niet overspannen” zal omspringen met het saillante gegeven dat hij coach wordt van zijn schoonzoon. Maar hij sluit niet uit dat de aanwezigheid van de Bayernspeler nog een thema wordt. Die kans is levensgroot als hij Van Bommel volgende week ook de aanvoerdersband geeft. Deze was tot en met het EK in bezit van doelman Edwin van der Sar, die als international is gestopt.