Tranen van een schutter

  Raken of missen fascineert  de Chinezen in hoge mate: het lijkt iets te zeggen over hun kinderziel. Misschien gokken de  Chinezen daarom ook zo graag en is de schietsport enorm populair. De staatstelevisie deed hier uitgebreid verslag van China’s deelname aan alle onderdelen van het handboogschieten en het schieten met pistool of geweer. Scherpschutster Du Li,

 20080522170355.jpg

Raken of missen fascineert  de Chinezen in hoge mate: het lijkt iets te zeggen over hun kinderziel. Misschien gokken de  Chinezen daarom ook zo graag en is de schietsport enorm populair.

De staatstelevisie deed hier uitgebreid verslag van China’s deelname aan alle onderdelen van het handboogschieten en het schieten met pistool of geweer.

Scherpschutster Du Li, gouden medaillewinnares op 10 meter pistoolschieten in Athene is dit weekend het gesprek van de dag onder de Chinese sportliefhebbers.

Op de eerste wedstrijddag van de Spelen  faalde de gedoodverfde favoriet  op de 10 meter geweerschieten in drie standen jammerlijk. De reden was overduidelijk:

De Olympisch kampioene van Athene moest  de eerste gouden medaille voor China verdienen: de hele natie  keek mee over haar schouder terwijl zij haar wapen aanlegde.

Du bezweek onder die druk, haalde zelfs geen brons  en was in tranen van schaamte omdat zij niet aan de hoge verwachtingen had kunnen voldoen.

Vijf dagen later nam zij revanche op zichzelf. Ze zei: “Ik zat na zaterdag zo kapot maar heb daarna zoveel lieve  reacties ontvangen  van mensen die mij wilde steunen dat ik daar de  kracht aan heb ontleend  om door te gaan en in de finale op de vijftig meter alle ellende van de eerste dag te  vergeten.

Nu huil ik weer maar nu van geluk.” Dat een verliezende Chinese sporter door supporters wordt getroost, is hoogst ongebruikelijk en een teken misschien van de moderne tijd waarin de media-aandacht voor de aardbeving in Sichuan en de  Chinese olympische droom saamhorigheid heeft gekweekt.

Haar prestatie was des te meer bijzonder omdat ze  op dit onderdeel hoegenaamd  niet had getraind maar alles had gericht op het 10 meter schieten.

Ongetraind evenaarde ze nu het Olympisch record van 589 punten.

 

 

 

 

 

 

 

 

    • Bettine Vriesekoop