Televisie Voorkeur

Ze lijken op elkaar: mensen en mensapen. Arte, 22.50-23.15u An orangutan sits in Malaysia's National Zoo in Kuala Lumpur December 19, 2004. REUTERS/Kamarulzaman Russali BM/CN/LA
Ze lijken op elkaar: mensen en mensapen. Arte, 22.50-23.15u An orangutan sits in Malaysia's National Zoo in Kuala Lumpur December 19, 2004. REUTERS/Kamarulzaman Russali BM/CN/LA REUTERS

Interview

Zomergasten. Bas Heijne gaat in gesprek met regisseur en actrice Annemarie Prins. In 1961 debuteerde Prins als actrice bij Toneelgroep Studio, maar al snel verkoos ze regisseren boven acteren. In 1965 richtte ze haar eigen gezelschap Theater Terzijde op. Ze was niet alleen gastregisseur bij tal van professionele gezelschappen, maar regisseerde ook vaak amateurs. In de jaren negentig besloot ze weer te gaan acteren. In 1997 oogstte ze veel lof met de monoloog Harmoniehof en in 1998 met haar rol in de televisieserie Oud Geld. Op dit moment staat Prins op de set van de serie Annie M.G. Zij speelt de rol van de oudere Annie M.G. Schmidt. Ned.2, 20.25-23.30u.

Documentaire

Panorama: De plaag van namaak. Eerste deel van een tweedelig programma over het fenomeen ‘namaak’. Het succes van deze miljardenbusiness is goed te verklaren: namaakartikelen zijn spotgoedkoop, makkelijk te krijgen en vaak niet te onderscheiden van de dure originelen. Maar namaak is wel de snelstgroeiende misdaadsector ter wereld. De grote merken hebben het fenomeen zelf gecreëerd toen ze hun productie naar lagelonenlanden verhuisden, zoals India en China. Dat laat de keerzijde van deze business zien: namaak wordt heel vaak geproduceerd onder uiterst slechte arbeidsomstandigheden. Denk aan kinderarbeid, 100-urige werkwerken en het vastketenen van loonslaven. En de consument loopt risico’s, want behalve tassen en kleding worden ook voedsel en medicijnen nagemaakt. Canvas, 20.10-20.55u.

ZDF-History: Der Kampf um Südtirol. Documentaire over de geschiedenis van Zuid-Tirol. Deze streek maakte eeuwenlang deel uit van het Habsburgse Rijk, maar werd in 1919, na de Eerste Wereldoorlog, een Italiaanse provincie. ZDF, 23.40-0.25u.

Natuur

Pacific abyss. Een nieuwe natuurserie waarin Kate Humble samen met een team marinebiologen de Stille Oceaan verkent. In deze eerste aflevering voert de tocht van Truk Lagoon tot Paulau, waar ze naar vergane schepen uit de Tweede Wereldoorlog duiken. BBC 1, 21.00-22.00u.

Wild China. Zesdelige Britse natuurserie over landschappen in China. Rond 200 v. Chr. begon de bouw van de Chinese Muur. Doel was een verdedigingslinie op te richten tegen invallen van nomadische ruitervolken uit het noorden. Ondanks de onherbergzaamheid van de natuur en de extreme weersomstandigheden leven in het noorden langs de muur nog altijd kleurrijke, nomadische stammen die jagen met steenarenden en op paarden. Canvas, 20.55-21.45u.

Informatief

Thema-avond: Aap en mens. In de Duitse documentaire Faszination Affe uit 2003 worden de gelijkenissen tussen mensen en mensapen belicht. Gevolgd door de Duitse documentaire Gorillas zwischen den Fronten over de met uitsterven bedreigde berggorilla die leeft op de grens van Congo, Rwanda en Oeganda. Arte, 20.45-23.40u.

Amusement

Almost famous. Bloopers en beschamende momenten uit het begin van de carrières van bekende sterren, zoals Britney Spears, Simon Cowell en Pete Doherty. BBC 1, 23.20-0.15u.

Lowlands. Verslag vanuit Biddinghuizen van het muziek- en cultuurfestival Lowlands. Ned.3, 23.40-1.50u. Voor recensies, achtergronden, foto’s en weblogs van nrc-redacteuren zie nrcnext.nl/lowlands2008

The Omid Djalili Show. De populaire Brits-Iraanse komiek Omid Djalili combineert stand-up comedy met sketches en typetjes die steeds op het toneel terugkeren. Duits ondertiteld. WDR, 23.45-0.15u.

Olympische Spelen

Voor het complete programma in Peking verwijzen we naar de sportpagina’s van deze krant en nrc.nl/spelen

Rechtstreeks verslag. Live vanuit Peking: zwemmen, baanwielrennen, zeilen, roeien, tennis, turnen, badminton, atletiek, paardensport, tafeltennis, softbal en hockey. Zaterdagnacht en zondag: Ned.1, 6.00-18.00u. Zondagnacht: Ned.1, 3.50-6.00u.

Hoogtepunten van de dag. Hoogtepunten, samenvattingen, reportages en interviews rond de wedstrijden van vandaag. Ned.1, 20.20-21.25u.

Studio Sportzomer. Dagelijks praatprogramma van Mart Smeets, live vanuit het HHHuis in Peking. Ned.1, 22.20-23.15u.