Televisie Voorkeur

Londen van bovenaf gezien, met futuristische hoogbouw. BBC 2, 18.00-19.00u. An aerial view of the 'City', London's business disctrict, is pictured from the "Stella Artois: Star Over London" Zeppelin in central London, on July 22, 2008. It will operate commercial flights until August 21, 2008 and can carry up to 12 passengers over central London, taking in London's famous and historical landmarks. AFP PHOTO/Leon Neal
Londen van bovenaf gezien, met futuristische hoogbouw. BBC 2, 18.00-19.00u. An aerial view of the 'City', London's business disctrict, is pictured from the "Stella Artois: Star Over London" Zeppelin in central London, on July 22, 2008. It will operate commercial flights until August 21, 2008 and can carry up to 12 passengers over central London, taking in London's famous and historical landmarks. AFP PHOTO/Leon Neal AFP

actualiteiten

EénVandaag. Gesprek ‘aan de keukentafel’ met oud-commandant der strijdkrachten Dick Berlijn. Het gesprek zal o.m. gaan over nut en noodzaak van de Nederlandse missie in Uruzgan en wat de dood van Nederlandse soldaten voor hem persoonlijk betekent. Ned.1, 18.25-18.55u.

Nova. Reportage over de ondoorzichtige manier waarop de overheid ‘klussen’ aanbesteedt. Ned.2, 22.15-22.45u.

Documentaire

Profiel: Lange mannen. In de zomer van 1996 veroverden de lange mannen van de Nederlandse volleybalploeg na een zinderende finale tegen favoriet Italië in Atlanta het olympisch goud. Deze sportprestatie was het resultaat van een ongekende toewijding van een handvol weerbarstige slungels. Ron Zwerver, Peter Blangé, Guido Görtzen, Bas van der Goor, Olof van der Meulen en Henk Jan Held waren in 1996 een meedogenloze eenheid, een effectieve volleybalmachine. Maar niet zonder de nodige persoonlijke offers. Twaalf jaar na dato praten de zes spelers open en eerlijk over de schermutselingen, pesterijen en onderlinge concurrentie. De filmploeg had toegang tot de films die speler Guido Görtzen indertijd schoot in het olympisch dorp in Atlanta. Ned.2, 21.15-22.00u.

informatief

Britain from above. Reportageserie over het veranderende Britse landschap, uit de lucht gefilmd. Vandaag: Londen. Eerst wordt getoond hoe Duitse bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog de stad in puin legden. Daarna wordt stukje bij beetje de wederopbouw gevolgd en zien we Londen veranderen van een in smog gehulde industriestad met vrijwel alleen laagbouw tot een diensten- en koopcentrum met een groots opgezet stratenplan, levendig verkeer en veel futuristische hoogbouw. BBC 2, 18.00-19.00u.

kunst en cultuur

Karin Bloemen: De diva en de divan. Registratie (in twee delen) van de theatershow uit 2002 van Karin Bloemen en Cor Bakker. Henk van Gelder schreef erover in deze krant: ‘Een artistieke staalkaart van liedjes, monologen en typetjes. Niet alle typetjes zullen naar ieders smaak zijn; ik had er wel een paar willen missen. Maar dat Tineke Schouten-mens is grappig, en die steenrijke kakmadam met haar ski’s en facelifts is raak geschreven en virtuoos gespeeld. (...) En tussen al die vrolijkheid door weten Bloemen en Bakker steeds weer de aandacht af te dwingen voor pareltjes van nieuwe en oude liedjes.’ Ned.1, 21.30-22.25u.

Last choir standing. De Britse versie van Korenslag. Tweede liveshow met later op de avond de uitslag. Er moeten nog vier koren overblijven. BBC 1, 19.15-20.30u. Uitslag: 22.50-23.15u.

BBC Proms 2008: Great conductors. Een uitvoering van Sinfonietta van Leoš Janácek door het BBC Orchestra o.l.v. Pierre Boulez. Daarna Symfonie nr. 4 van Johannes Brahms door het West-Eastern Divan Orchestra o.l.v. Daniel Barenboim. BBC 2, 20.00-21.30u.

Pop Britannia: Move it! Eerste aflevering van een driedelige serie over de geschiedenis van de Britse popmuziek. Begint in de jaren zestig met o.a. The Beatles en The Rolling Stones, die afrekenden met de veramerikaniseerde rock-’n-roll van sterren als Marty Wilde en Cliff Richard. BBC 2, 23.00-0.00u.

Lowlands. De VPRO doet vannacht weer uitgebreid verslag van zomerfestival Lowlands, waar niet alleen op vele podia muziek te beleven valt, maar ook aandacht is voor dans, literatuur en cabaret. Met live registraties van optredens, sfeerimpressies en interviews. Ned.3, 23.30-6.08u. Voor recensies, achtergronden, foto’s en weblogs van nrc-redacteuren zie nrcnext.nl/lowlands2008

olympische spelen

Voor het complete programma in Peking verwijzen we naar de sportpagina’s van deze krant en nrc.nl/spelen

Hoogtepunten van de dag. Hoogtepunten, samenvattingen, commentaren en interviews rond de wedstrijden van vandaag. Ned.1, 20.25-21.30u.

Studio Sportzomer. Dagelijks praatprogramma van Mart Smeets, live vanuit het HHHuis in Peking. Ned.1 22.25-23.20u.

Rechtstreeks verslag. Live vanuit Peking: judo, zwemmen en turnen. Ned.1, 12.00-17.00u. ’s Middags: tennis, softbal, honkbal, atletiek, paardensport dressuur. In de nacht: marathon, zwemmen, baanwielrennen. Ned.1, 1.25-6.00u.