Tbilisi tekent verdrag voor einde geweld

President Saakasjvili van Georgië heeft gisteren het bestandsakkoord getekend dat een einde moet maken aan het gewapend conflict met Rusland. Hij deed dit na urenlang crisisberaad met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice.

Saakasjvili tekende pas nadat de door Frankrijk opgestelde overeenkomst op een cruciaal punt was gewijzigd. Tijdens een persconferentie met Saakasjvili riep Rice de Russen vervolgens op het akkoord nu ook snel te tekenen.

Terwijl ze dit deed, trok een colonne Russische pantserwagens op richting Tbilisi en nam posities in op circa 55 kilometer van de Georgische hoofdstad. Niet eerder sinds vorige week oorlog uitbrak om de opstandige provincie Zuid-Ossetië, drongen Russische manschappen zo diep Georgië binnen.

Voorafgaand aan het beraad in Tbilisi uitte de Amerikaanse president Bush ferme taal richting Moskou. Hij beloofde dat de VS de Georgiërs niet in de steek zullen laten. Bush zei over het Russische optreden in het buurland dat „koeioneren en intimidatie geen acceptabele manieren zijn om buitenlandse politiek te bedrijven in de 21ste eeuw”.

Bush’ Russische ambtgenoot Medvedev noemde Saakasjvili vervolgens een „oorlogsmisdadiger”. Ook uitte hij kritiek op het pact dat Washington donderdag sloot met Polen over de plaatsing van een raketschild. Rusland verzet zich al langer tegen dit initiatief.

Het oorspronkelijk door de Franse president Sarkozy opgestelde bestandsakkoord werd gisteren op een belangrijk punt gewijzigd. In een aan het verdrag gehechte brief beperkte Sarkozy de bepaling die Rusland het recht geeft ‘veiligheidsoperaties’ in Georgië uit te voeren. Rusland zou dat recht niet krijgen in dichtbevolkt gebied of op de snelweg die dwars door het land loopt.

Volgens waarnemers houdt dit de facto in dat Rusland zich moet terugtrekken uit Gori, de strategisch belangrijke stad in het centrum van Georgië die het nu bezet. De genoemde snelweg loopt door de stad. Het is onduidelijk of Moskou het verdrag nu nog steunt.

Vervolg Georgië: pagina 5

Merkel: Rusland moet terugtrekken

Georgië

Vervolg Georgië: pagina 5

Rusland hield gisteren vast aan de bufferzone die het heeft aangelegd rond Zuid-Ossetië en liet tot Gori alleen humanitaire hulp toe. Het zei dat dit noodzakelijk was ter voorkoming van escalatie van het conflict. De havenstad Poti aan de Zwarte Zee bleef ook in handen van de Russen.

Na een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel in de Russische stad Sotsji, niet ver van Georgië, verweet Medvedev de VS „het moment” van de Kaukasus-crisis te hebben „uitgekozen” om een akkoord te tekenen met Polen over de bouw van een raketschild. Dit schild moet volgens Washington bescherming bieden tegen raketaanvallen van landen als Iran. Maar volgens Medvedev geeft het tijdstip van de deal met Warschau nog eens aan dat het schild „de Russische Federatie als doelwit heeft”.

De Duitse bondskanselier Merkel, die zich nog niet had uitgelaten over de crisis, maande de Russen hun troepen uit Georgië terug te trekken. Na de ontmoeting met Medvedev zei ze: „Ik vond sommige Russische acties disproportioneel en in het bijzonder vind ik dat de Russische troepen zich uit het Georgische kerngebied moeten terugtrekken”.

Merkel zei ook dat de „territoriale integriteit” van Georgië het „uitgangspunt” moet blijven. Maar voor Medvedev bleek het ondenkbaar dat Zuid-Ossetië en Abchazië deel blijven van Georgië. „Helaas is het, na alles wat er is gebeurd, onwaarschijnlijk dat de Osseten en de Abchaziërs nog met de Georgiërs in één staat zullen kunnen leven.” (AP, AFP, Reuters)