Steun voor tuinders

De overheid gaat de glastuinbouwsector financieel steunen om energiezuiniger te worden. Dat heeft minister Verburg (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, CDA) gezegd.

Zo komt er volgend jaar een regeling waardoor tuinders die grondboringen voor aardwarmte laten uitvoeren minder financieel risico lopen. Aardwarmte bestaat uit warm water dat zich op bijna 1700 meter in aardkorst bevindt. Hiermee kunnen tuinders hun kassen verwarmen, maar de boringen zijn duur en riskant. Aardwarmte kan ook gebruikt worden om dynamo’s aan te drijven waarmee energie wordt opgewekt. Het ministerie wil in 2009 ook een regeling waarbij ondernemers die samen een energienetwerk maken, subsidie kunnen krijgen.

De glastuinbouw heeft het moeilijk. Door de sterk gestegen gasprijzen komt een aantal tuinders in de problemen. Daarbij is de prijs van de producten laag. De verschillende telers van groenten en bloemen blijken niet in staat de hogere kostprijs door te kunnen berekenen. Hoeveel de overheid uittrekt om de sector te steunen, is nog niet bekend.