Snackbar weren uit wijken heeft geen effect

Het Voedingscentrum vindt dat de groei van het aantal fastfoodketens afgeremd moet worden (NRC Handelsblad, 13 augustus). Er zouden geen nieuwe vestigingen van fastfoodrestaurants meer bij mogen komen in wijken waar er al veel zijn, of in de buurt van scholen.

Amerikaans onderzoek van de Universiteit van Minnesota toonde echter aan dat mensen die dichter bij een fastfoodrestaurant wonen, niet vaker fastfood eten. In recent onderzoek in Australië vond men zelfs dat ouders en kinderen die dichter bij een fastfoodrestaurant woonden, gemiddeld juist minder dik waren dan mensen die verder van fastfood woonden. En onderzoek waar ik zelf bij betrokken ben in Rotterdam laat zien dat scholieren in het voortgezet onderwijs niet meer snacken of frisdrank drinken als er meer te koop is in de buurt van hun school.

Het toenemende overgewicht is een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid in Nederland. Voorlichting over gezond eten en voldoende bewegen is niet genoeg, ook de dikmakende omgeving moet aangepakt. Dergelijke maatregelen moeten echter alleen genomen worden als de kans op effect groot is. Een verbod op fastfoodvestigingen lijkt niet aan die voorwaarden te voldoen.

    • Johannes Brug