Schoorl – Schagen

Aan de wandel in Noord-Holland

Twee paarden staan in elkaar geschakeld. Met de neuzen in mekaars nekken demonsteren ze dat in ‘omhelzing’ het woord ‘hals’ schuil gaat. Ze staan excentrisch in een weiland – van de meetkundige verhoudingen heeft een hogere macht werk gemaakt.

Dit is Hollands basislandschap. Weides, een randje kassen en een enkele torenspits om de hemel aan te wijzen.

De asfaltweg over de dijk, die vanzelfsprekend hoger dan de rest ligt en ver weg kijken propageert, laat zich lekker bewandelen. Hij is ook favoriet bij groepen motorrijders (brul op een rij) en fietsers (gesuis twee aan twee).

Het is Hollands basisweer. De wind verfrist wat de zon verwarmt en wolken spreiden dons over het bleu. Licht klatert alle kanten op.

Achterdochtige schapen trekken zich onderaan de dijk terug, bij de rand van de sloot. Op hun ruggen liften spreeuwen mee, één tot vier per schaap. Man vindt dat logisch, hij beoordeelt een schaap als „een handige landingsplaats, volgens mij”.

Nu wordt de dijk antiek, en dat betekent het weergaloze deel van deze route. De motoren zie ik niet meer, die rijden om, denk ik, nu het asfalt versmalt. Het is gescheurd en het vertoont sporen van roest. Geen idee hoe dat komt, maar het kleurt mooi bij de zuring.

Met royale bochten deint de dijk door de polder. Geen romantische poespas, helderheid is troef. Achter de lijn van de Hondsbossche Zeewering verraadt een heldere horizon de zee. De anderzijdse horizon dampt over de contouren van strak vormgegeven boerenbedrijven en akkerland vol koolblad en aardappelloof.

Hier wonen Hollandse basisdieren. Eenden (geen woerden, alleen bruingevederde vrouwen). Koeien (gevlekte vrouwen). Geiten (vrouwen met een sik).

De oude dijk leidt naar een reeks met gevoel voor nostalgie onderhouden dijkhuizen en woonboerderijen tussen wilgen en sloten met kikkerbeet. Het ruikt zoet en groen, met af en toe een vleugje dierenplas.

Er passeert een auto, een klassieke Mercedes-Benz sedan. Rood. Aan het stuur zit Sinterklaas. Hij is incognito, kaal zonder zijn mijter, maar zijn lange, witte baard verraadt hem.

Het laatste stuk dijk geeft zicht op windmolens, oude en nieuwerwetse, en op druk bevolkt grasland.

Er klinkt een schot.

Honderden grauwe ganzen wervelen in paniek door de lucht. Kraaien vliegen scheldend op uit het bleke koren waar ze onzichtbaar plannen zaten te smeden, paarden sprinten door hun weilanden. Tot ver in de omtrek slaan de kalveren op hol.

De ganzen, voor wie dat schot denkelijk bedoeld was, keren terug naar de grond waar ze vandaan kwamen. Opvliegen met zo’n groot lijf kost energie. Gauw grazen.

16 km. Kaart 3 uit: De Omringdijk Wandelroute. Uitg. Nederlandse Wandelsport Bond-wandelpad. Informatie: www.nwb-wandelen.nl. OV: treinverbinding tussen Schagen en Alk-maar; tussen station Alkmaar en Schoorl rijdt bus 151 (halte Damweg). Inl. www. 9292ov.nl of tel. 0900-9292.

Aan de wandel in Noord-Holland
    • Joyce Roodnat