Producer Jerry Wexler overleden

Jerry Wexler in 1979 Foto AP ** FILE **In this Oct. 17, 1979, file photo, Jerry Wexler, is shown. Wexler, a legendary record producer, who worked with Aretha Franklin, Ray Charles and other greats, has died. He was 91. (AP Photo/DP) Associated Press

Producer Jerry Wexler is gisteravond op 91-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Sarasota, Florida (VS). Wexler leverde een grote bijdrage aan de popmuziek, met name aan de rhythm & blues en soul. Zijn naam is verbonden met artiesten als Ray Charles, Aretha Franklin, Wilson Pickett, Solomon Burke en Etta James.

Gerald (Jerry) Wexler, geboren in 1917 in New York, begon zijn muzikale carrière als journalist bij het muziektijdschrift Billboard. Voor 1949 stond alle muziek van zwarte muzikanten in de Verenigde Staten bekend als race music – ras-muziek. Wexler verzon er voor Billboard de minder beladen term ‘Rhythm & Blues’ voor en speelde zo een belangrijke rol in het slechten van de barrière tussen ‘zwarte’ en ‘witte’ muziek.

In 1952 trad Wexler in dienst van Atlantic, het kleine label van de Turkse ambassadeurszoon Ahmet Ertegun dat was gespecialiseerd in rhythm & blues. Dankzij Wexler kreeg Atlantic succes en groeide het in de jaren zestig uit tot het belangrijkste label van zwarte muziek. Hij verbond songwriters en producers als Leiber & Stoller aan Atlantic en bezorgde het label zo zijn eerste hits. Zelf produceerde hij platen van onder anderen LaVern Baker en maakte hij in 1953 met Money Honey van The Drifters een van de eerste megahits van Atlantic. Ook produceerde hij nummers van Ray Charles, die rhythm & blues omvormde tot soul.

In 1967 bracht Wexler de jonge Aretha Franklin naar Atlantic. Hij liet haar opnamen maken in de studio’s in Muscle Shoals, in het diepe zuiden van de VS. Zo maakte hij Franklin, door de verbintenis met ‘southern soul’, tot de grootste soulster van eind jaren zestig.

Wexler had niet alleen een goed oor voor rhythm & blues en soul. In 1968 contracteerden hij en Ertegun de hardrock-pioniers van Led Zeppelin op basis van een demotape. Dit was het begin van de ontwikkeling van Atlantic van een zwart tot een algemeen label, dat onder meer groepen als Crosby, Stills, Nash & Young en The Rolling Stones onder zijn hoede had.

In 1975 verliet Wexler Atlantic en werkte hij onder meer voor Warner Bros. In 1979 produceerde hij Slow Train Coming, de ‘christelijke’ plaat van Bob Dylan. Begin jaren tachtig werkte hij met George Michael en was hij medeverantwoordelijk voor diens wereldhit Careless Whisper. Hij werkte ook met The Dire Straits en Carlos Santana. Eind jaren negentig trok Wexler zich terug uit de popmuziek.

In 1987 kreeg Wexler een plaats in Rock ‘n’ Roll Hall of Fame, het Walhalla van de popmuziek.