Premier pleit voor zelfreflectie politici

Premier Balkenende heeft begrip voor de behoefte van het opgestapte Kamerlid Duyvendak om verantwoording over zijn verleden af te leggen. Tijdens zijn wekelijkse persconferentie zei Balkenende gisteren dat mensen „de behoefte kunnen hebben met dingen uit hun verleden in het reine te komen”. Hij maakte de vergelijking met de Waarheidscommissies in Zuid-Afrika, de openheid van zaken over het eigen verleden daar bijdroeg aan het „afkomen van het apartheidsregime”.

Balkenende: „Zaken die blijven hangen, kunnen op een gegeven moment belastend zijn. Voor mensen zelf, en voor hun verhoudingen.” De premier vindt dat politici „bij zichzelf te rade moeten gaan” of ze verantwoording afleggen over zaken uit het verleden.

Van de Nederlanders vindt 72 procent het terecht dat Duyvendak is opgestapt. Dat blijkt uit een opiniepeiling van Maurice de Hond onder ruim 1.100 Nederlanders. 16 procent vindt het onterecht.

Van de GroenLinks-kiezers vindt 48 procent het terecht dat Duyvendak zijn functie heeft neergelegd; 43 procent vindt het onterecht. De meeste GroenLinks-stemmers (71 procent) vinden het jammer dat Duyvendak geen Kamerlid meer is. Van alle Nederlanders is dat 22 procent.

Meer dan de helft van de Nederlanders vindt bovendien dat Duyvendak afstand zou moeten doen van zijn wachtgeld (61 procent). Bij de GroenLinks-kiezers vindt 20 procent dat.

Op de website fok.nl was gisteren een column van auteur ‘Driek’ te lezen waarin werd opgeroepen tot brandstichting bij GroenLinks-leider Femke Halsema. De column had als titel ‘Femke Halsema moet dood!’ Een woordvoerder van GroenLinks kondigde aan dat Halsema aangifte zou doen. De column is inmiddels verwijderd.