Nieuwe maan bij zon is toch als sikkel te zien

Een ragfijne sikkel van de nieuwe maan is zichtbaar op 4,7 graden van de zon. Dat kon niet, was het idee. Links een onbewerkte opname. Rechts een bewerking. foto Elsässer en Bentz
Een ragfijne sikkel van de nieuwe maan is zichtbaar op 4,7 graden van de zon. Dat kon niet, was het idee. Links een onbewerkte opname. Rechts een bewerking. foto Elsässer en Bentz

Twee Duitse amateursterrenkundigen, Martin Elsässer en Markus Bentz, hebben een opmerkelijk ‘wereldrecord’ gevestigd. Op de Volkssterrenwacht München fotografeerde het duo de maan rond het tijdstip van nieuwe maan als een ultrasmalle sikkel, op slechts vier graden van de stralende zon. Zoiets was nog nooit eerder gelukt. Volgens sommige sterrenkundigen zou het theoretisch onmogelijk zijn, melden zij op hun website.

Elsässer en Bentz vestigden hun record op 5 mei. Als tijdens nieuwe maan de maan net boven of onder de zon langs schuift, is hij voor het oog onzichtbaar. De twee amateurs gebruikten een telescoop met een elektronische camera die vele opnamen per seconde maakte. Door series van telkens honderd opnamen bij elkaar op te tellen, versterkten zij het extreem geringe contrast tussen het maanlicht en de hemelachtergrond.

De twee amateurs konden de maansikkel op deze manier ruim negen uur lang volgen, in welke periode onze satelliet op slechts 4 graden langs de zon trok. De Franse sterrenkundige André Danjon had in 1932 berekend dat de maansikkel – ook in een telescoop gezien – binnen 7 graden van de zon geheel onzichtbaar zou worden. Dit werd later door andere sterrenkundigen bevestigd, maar blijkt dus niet te kloppen.

Hun meting trekt volgens de twee amateurs ook veel belangstelling uit islamitische kringen. In de islamitische kalender begint de nieuwe maand als de jonge maansikkel voor het eerst na nieuwe maan weer in de avondschemering wordt gezien. Sommigen accepteren hierbij het gebruik van optische middelen, maar dat wordt problematisch nu is gebleken dat de maan steeds als een sikkel zichtbaar kan blijven. George Beekman

    • George Beekman