Nanobuis oorzaak ontsteking

Bedrijven moeten voorlopig geen lange koolstof nanobuisjes in hun producten gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat buisjes van langer dan vijftien micrometer een ontsteking veroorzaken die lijkt op het beginstadium van asbestkanker.

Dat zegt toxicoloog Paul Borm vandaag in een interview met deze krant. Nanobuisjes zijn lange moleculaire cilinders van een of meer lagen grafiet en worden onder andere verwerkt in koolstofvezels om fietsen en tennisrackets te versterken. Verwacht wordt dat ze de komende jaren op grote schaal worden toegepast in onder meer beeldschermen en materialen die sterk en licht moeten zijn.

SABIC Innovative Plastics in Bergen op Zoom gebruikt sinds enkele jaren nanobuisjes in spatborden. Volgens het bedrijf gaat het om beperkte hoeveelheden en rijden in Nederland enkele duizenden auto’s met spatborden waarin nanobuisjes zijn verwerkt. Hij benadrukt dat de buisjes verwerkt worden in clusters en niet behoren vrij te komen. Toxicoloog Borm: „Als de wetgeving op orde was geweest, en met wat we nu weten, hadden we dergelijke producten niet toegelaten. Als je ergens iets inzet, dan zal het ook een keer uit komen. Dat is de les die we uit asbest moeten leren.”

Wetenschap: pagina 4