Nadal en Gonzalez in finale tennis

De Spanjaard Rafael Nadal kan maandag zijn positie als nieuwe nummer een van de wereld misschien vieren als olympisch kampioen. De winnaar van Roland Garros en Wimbledon speelt morgen de finale van het olympisch tennistoernooi tegen de Chileen Fernando Gonzalez.

Nadal won in de halve finale van de Serviër Novak Djokovic. Daar had hij wel drie sets voor nodig. Nadal won de eerste set met 6-4 maar verloor de tweede met 6-1. In de beslissende derde set ging het lange tijd gelijk op en gaf geen van beide tennistoppers zijn servicespel af. Bij 5-4 serveerde Djokovic om in de wedstrijd te blijven. Het werd een mentale strijd die in het nadeel van de Serviër werd beslist. Bij het eerste matchpoint voor Nadal miste hij een volley.

Gonzalez bereikte de finale na een spannende wedstrijd tegen de Amerikaan James Blake, die in de kwartfinale nog Roger Federer had uitgeschakeld. Ook Gonzalez-Blake werd een driesetter. De Chileen won met 4-6, 7-5 en 11-9. Blake reageerde zich na afloop af op zijn tegenstander, omdat die in het beslissende spel een uitgeslagen bal van de Amerikaan zou hebben getoucheerd.

„Op de Olympische Spelen, en bij een gentleman sport als tennis, moet je zoiets melden. Fernando keek me recht in de ogen en zei niets”, zei een woeste Blake na afloop. „Dit is een teleurstellende exit, als je niet alleen de wedstrijd, maar ook een beetje het vertrouwen in je tegenstander verliest.” Gonzalez was zich van geen kwaad bewust. „Als ik 100 procent zeker was geweest, had ik het toegegeven. Maar ik wist het niet zeker.”

Roger Federer herstelde zich van zijn uitschakeling in het enkelspel door in het heren dubbel de finale te bereiken. Hij won met Stanislas Wawrinka van de Amerikaanse broers Mike en Bob Bryan. De Zwitsers spelen de finale tegen het Zweedse duo Simon en Thomas Johansson. Zij versloegen de Fransen Arnaud Clément en Michael Lodra met 7-6, 4-6 en 19-17.