Na week 26 maal goud voor gastland

Liu Zige, zwemmen, 200 meter vlinderslag vrouwen Liu Zige of China reacts after winning the women's 200 meters butterfly swimming final at the National Aquatics Center during the Beijing 2008 Olympic Games August 14, 2008. REUTERS/Jerry Lampen (CHINA)
Liu Zige, zwemmen, 200 meter vlinderslag vrouwen Liu Zige of China reacts after winning the women's 200 meters butterfly swimming final at the National Aquatics Center during the Beijing 2008 Olympic Games August 14, 2008. REUTERS/Jerry Lampen (CHINA) REUTERS

Na één week Olympische Spelen steekt China met kop en schouders boven de andere naties uit in het medailleklassement. Liefst 26 gouden, 9 zilveren en 6 bronzen medailles won het gastland. De Verenigde Staten – vier jaar geleden nog uitblinker na de eerste week – moet het doen met 14 gouden, 13 zilveren en 19 bronzen plakken. „Meer medailles in totaal”, zoals de Amerikaanse televisiezender CNN de afgelopen dagen tot vervelens toe herhaalde. Maar als het op het hoogste eremetaal aankomt, zijn de Chinezen superieur.

Wat vooral opvalt bij de Chinese gouden medaillewinnaars, is het grote aantal gewichtheffers. Maar liefst acht krachtpatsers – vijf vrouwen en drie mannen, in alle gewichtsklassen – lieten de afgelopen dagen hun buitenlandse collega’s achter zich. Liao Hui spande de kroon bij de mannen, met 190 kilo boven zijn hoofd. Bij de vrouwen kwam Long Qingquan tot 160 kilogram.

Ook bij het turnen streefde China de Verenigde Staten voorbij. Hoewel de Amerikanen de Chinezen gisteren het nakijken gaven met goud en zilver in de individuele meerkamp, klommen zowel de Chinese mannen als vrouwen op de hoogste tree na de teamwedstrijd. De vrouwen wonnen voor het eerst olympisch goud, de mannen voor de tweede keer.