Merrill Lynch gedaagd wegens misleiding met obligaties

De Amerikaanse bank Merrill Lynch moet voor de rechter verschijnen wegens misleiding van klanten. De openbaar aanklager in New York, Andrew Cuomo, maakte dat gisteren bekend omdat het Openbaar Ministerie er volgens hem niet in slaagt een „bevredigende overeenkomst” te sluiten met Merrill Lynch.

Merrill Lynch heeft, net als veel andere grote banken, aan tienduizenden klanten zogenoemde veilingobligaties verkocht. Merrill verkocht deze auction-rate securities (obligatieleningen waarbij de rente periodiek via een veiling wordt vastgesteld) met het predikaat ‘veilig’, terwijl het eigenlijk zeer risicovolle beleggingen zijn. Dat bleek toen in februari de markt voor de veilingobligaties opdroogde als gevolg van de kredietcrisis.

Vorige week kondigde Merrill Lynch aan van 15 januari 2009 tot 15 januari 2010 de pakketten met veilingobligaties terug te willen kopen van de ongeveer 30.000 klanten die de obligaties hadden gekocht. Daarmee is een bedrag gemoeid van 10 miljard dollar. De openbaar aanklager noemde die terugkoopactie gisteren „zeer ontoereikend”.

Merrill Lynch reageerde verrast op de brief van Cuomo. De bank dacht in overleg te zijn met de openbaar aanklager nadat Merrill had aangekondigd de veilingobligaties te zullen terugkopen.

Gisteren werd bekend dat ook Wachovia voor ongeveer 9 miljard dollar aan veilingobligaties terug zal kopen van meer dan 40.000 klanten. Daarnaast is de bank veroordeeld tot het betalen van een boete van 50 miljoen dollar. Wachovia is de vijfde Amerikaanse bank die een schikking treft. Eerder maakten de Zwitserse zakenbank UBS en de Amerikaanse banken Citigroup, Morgan Stanley en JPMorgan Chase bekend voor in totaal 32,6 miljard dollar aan obligaties terug te kopen, nadat zij een schikking hadden getroffen met toezichthouders en boetes van in totaal 310 miljoen dollar betaalden. Bij die schikkingen zijn in totaal 150.000 klanten betrokken.

Lees meer over de problemen van Amerikaanse banken op nrc.nl/kredietcrisis