Madonna: vijftig maar geen verjaarfeestje

‘Virgin Tour’ in 1985 Foto AP ** FILE ** In this April 10, 1985 file photo, pop star Madonna performs during the opening of The Virgin Tour in Seattle. (AP Photo/Barry Sweet, file)
‘Virgin Tour’ in 1985 Foto AP ** FILE ** In this April 10, 1985 file photo, pop star Madonna performs during the opening of The Virgin Tour in Seattle. (AP Photo/Barry Sweet, file) Associated Press

Megaster en Stijlicoon. Vandaag wordt een van de succesvolste vrouwelijke artiesten in de popmuziek vijftig jaar. Madonna had een groots feest gepland, op haar Engelse landgoed in Wiltshire met gasten als Gwyneth Paltrow en Stella McCartney. Maar de Queen of Pop heeft laten weten dat ze haar ‘Birthday Bash’ moet uitstellen. Tijdens de repetities voor haar komende Sticky & Sweet-tour heeft ze haar enkel verzwikt. Een onfortuinlijk ongelukje voor de gedisciplineerde ster die al 25 jaar lang met ijzeren regelmaat cd’s en films maakt en concerten geeft.

Haar perfectionisme geldt voor ieder aspect van het bestaan: haar muziek, haar shows, haar dansers, haar geloof, haar uiterlijk. Maar hoe ouder ze wordt, des te lichter haar muziek. De nieuwste cd, Hard Candy (2008), is net als zijn voorganger Confessions On A Dancefloor (2006), vooral geschikt voor de discotheek. Dansliedjes zijn altijd Madonna’s forte geweest, maar inmiddels lijkt dance haar raison d’etre. Hard Candy zwelt van bombast en de songteksten doen nergens hun best om zelfs maar een suggestie van inhoud te geven.

Toch vallen, bij het bekijken van haar lange carrière, de mindere momenten in het niet bij de stralende reeks hits die ze op haar naam heeft staan. Grote en minder grote – maar allemaal hits, méér dan grootheden als Elvis, The Beatles of Michael Jackson gehad hebben. Madonna schreef onsterfelijke pop-, dance- en electro-liedjes als Borderline, Papa Don’t Preach, Vogue, Like A Prayer, Material Girl, Music, Frozen, Deeper and Deeper, Beautiful Stranger, Express Yourself, Into The Groove. Er zijn er tientallen meer, maar alleen al door dit rijtje heeft Madonna zichzelf onsterfelijk gemaakt. En als ze weer fit is op 2 september, komt ze met haar Sticky & Sweet-tour in de Arena in Amsterdam optreedt. Daar gaan we haar zien zoals ze is: vijftig en ongetwijfeld totaal in control.