Liechtenstein pakt bankensector aan

Het vorstendom Liechtenstein gaat zijn bankensector hervormen en zal meer internationaal samenwerken om belastingontduiking te voorkomen. Het ministaatje komt daarmee deels tegemoet aan internationale druk om het omstreden bankgeheim op te heffen.

In een toespraak op de nationale feestdag, gisteren, zei staatshoofd prins Alois von und zu Liechtenstein dat hij het bankgeheim niet wil opheffen, maar het buitenlanders wel moeilijker wil maken geld buiten het zicht van belastingdiensten in Liechtenstein weg te zetten. De prins riep de regering op om ongerijmdheden met EU-wetgeving weg te werken.

Volgens Alois zal een beter toezicht op de financiële sector „cliënten een grotere juridische zekerheid” verschaffen en de mogelijkheid van misbruik van de bancaire sector verkleinen.

Bij het uitwisselen van informatie met andere landen zal Alois op zoek gaan naar „redelijke oplossingen”. Hij denkt dat Liechtenstein „ondanks nieuwe samenwerkingen op belastinggebied” zich kan blijven onderscheiden van andere financiële centra in de wereld, omdat in Liechtenstein de privacy van individuen centraal staat.

De ingreep volgt op een Duits belastingschandaal eerder dit jaar. Een medewerker van een Liechtensteinse bank had een cd-rom met daarop de gegevens van ongeveer 1.000 Duitse klanten verkocht aan de Duitse belastingdienst. Bij de OESO staat Liechtenstein samen met Andorra en Monaco op de zwarte lijst van belastingparadijzen.

Breaking views: pagina 17